Anasayfa Haber Evrenin Doğuşu Simülasyon Oldu!

Evrenin Doğuşu Simülasyon Oldu!

evren-buyuk-patlama

3 aylık uzun uğraşlar sonucunda 13 Milyar yıllık gelişim simülasyon haline getirildi.

Evrenin 13 Milyar yıl önce büyük bir patlamayla oluştuğuna inanılıyor. Henüz kanıtlanmasa da, birçok teori Big Bang gerçeğini işaret ediyor. Bilim dünyası ise fizik kanunlarının hiçe sayıldığı, tüm bildiklerimizi altüst edecek bu patlamayı yeniden yapmaya çalışıyorlar.

Bu proje elbette evinizin arka bahçesinde yapabileceğiniz bir şey değil. Bunun için dünyanın en güçlü süper bilgisayarlarından yardım alındı. 3 aylık uzun hesaplamalar ve uğraşlar sunucunda, MIT teknisyenlerinin liderliğinde 41.416 galaksi barındıran, karanlık maddenin oluşumundan yıldızların gaz yoğunluğuna kadar devasa bir simülasyon oluşturuldu.

Simülasyon sayesinde evrendeki yerimizi daha iyi anlayabileceğiz. Yıldızların ve gezegenlerin nasıl oluştuğu bu simülasyon sayesinde test edilebilecek. Araştırmada görevli asistan profesörlerden fizikçi Mark VogelsbergerEvrendeki galaksiler değişiklik gösteriyor. Bizim galaksimiz gibi daire şeklinde ya da eliptik olabiliyor. Bu simülasyon sayesinde evrenin oluşumundaki oranı bulduk. Bu daha önce yapılmamıştı” sözlerine yer verdi.

Oluşturulan simülasyonu aşağıdaki videodan da inceleyebilirsiniz: