Anasayfa Teknoloji Kuantum Pusulası İle Asla Kaybolmayacaksınız

Kuantum Pusulası İle Asla Kaybolmayacaksınız

kuantum-pusula

Standart GPS’lerden daha doğru navigasyon işlemi yapabilen kuantum pusulası çok yakında hayatlarımıza girebilir.

Milyonlarca Sterlin harcanarak geliştirilen Kuantum Pusulalar, standart GPS’lerden daha doğru koordinasyon tespiti yapabilecek. Bu pusulaların bir diğer özelliği ise jammer gibi veri kesen cihazlardan etkilenmemesi ve hacklenememesi. Geliştirilme sürecinin başarıya ulaşmasıyla birlikte kuantum pusulaları, cep telefonlarımızdan nükleer denizaltılara kadar her yerde görebileceğiz.

Kuantum teknolojisi hali hazırda birçok büyük üniversitede ve araştırma laboratuvarında test ediliyor. Hayatımızı kolaylaştıracak ve daha hızlı çalışacak teknolojik araç gereçler için kuantum teknolojisini daha fazla araştırmamız gerekiyor. Bugün süper bilgisayarlardan yüzlerce kat daha hızlı ve daha verimli işlem yapabilen kuantum bilgisayarların inşa edilmesi konuşuluyor.

İngiliz Savunma Bakanlığı’nın desteğini de alan proje için birçok akademik araştırmacı görev aldı. Bunun için Kuantum TNS (Timing, Navigation and Sensing – Zamanlama, Navigasyon ve Algılama) adı verilen bir tür teknik kullanılıyor. Bu teknik ile atomlar, milyarlarca derece soğutulup stabil hale getiriliyor. Bu öyle bir soğuk ki, güneş ışınlarının yetişemediği dış uzay bölgelerinden bile düşük sıcaklıklardan bahsetmemiz gerekiyor. Doğru koordinasyon bilgilerinin toplanabilmesi için birden çok uydunun yardımına ihtiyaç duyuluyor.

Önümüzdeki 5 yıllık süreç içerisinde kuantum tabanlı cihazların, elektronik parçalar başta olmak üzere savunma birimleri ve telekomünikasyon ağlarında yerini alması bekleniyor. Kuantum pusulalar sayesinde, daha önce hiç olmadığı kadar doğru yer ve yol bulacağız.

Normal şartlarda, örneğin bir denizaltı yolculuğu sırasında kilometre bazında hatalar ortaya çıkabiliyor. Ancak Kuantum TNS tekniği sayesinde bu hata 1 metreden daha aza indirgeniyor.