Anasayfa Haber Çin, IBM Serverların Kullanılmasından Memnun Değil

Çin, IBM Serverların Kullanılmasından Memnun Değil

ibm-cin

Çin Devleti, bankaların IBM serverlarını kullanmayı bırakmasını istiyor.

Karşımızda yine bir Doğu-Batı teknoloji gerginliği var. Çin Devleti’ne bağlı People’s Bank of China ve Finans Bakanlığı gibi birçok kurum, ulusal bankaların IBM serverlarını kaldırmaları gerektiğini düşünüyor.

IBM’in yüksek işlemci gücüne sahip serverlarının, finansal bilgileri çalabileceğinden şüpheleniyorlar. Son yıllarda ABD’de çıkan Snowden belgeleri gibi skandallar, devletin halkı dinlediği ve takip ettiği yönünde bilgileri ortaya çıkarmıştı. Çin, hali hazırda ABD kaynaklı hiçbir firmaya güvenmemekte.

Çin Devleti, bu korkuyu yenmek için IBM serverların tamamen kaldırılmasını istiyor. Onların yerine yerel firmalar tarafından üretilmiş serverlar getirilecek. IBM tarafında ise firma sözcüsü Jeff Cross açıklamalarda bulundu. IBM’in Çin devletinde kurduğu hiçbir serverın, banka işlemleri ya da finansal bilgileri gözetleme amacı olmadığını savundu.

Ancak bu açıklamalar yetersiz kalacak gibi gözüküyor. Çünkü Çin, şimdiden kendi yerel firmalarıyla konuşmaya ve ABD menşeli firmalarla bağlantılarını koparmaya başlamış.