Anasayfa Haber HTC Akıllı Telefon Pazarındaki Savaşı Kaybediyor

HTC Akıllı Telefon Pazarındaki Savaşı Kaybediyor

Kaliteli telefonlar yapma konusunda epey yol kat eden HTC, bunları nasıl kullanıcılarına ulaştıracağını ise çözebilmiş değil.

HTC Hisse DüşüşüGeriye dönüp 2013 yılına baktığımızda Samsung’un sadece ABD’de pazarlamaya 363 milyon dolar harcadığını görüyoruz. Bunun 128 milyon doları son çeyrekte harcanmış.

Apple‘ın da Samsung’dan aşağı kalır bir yanı yok. Firma geçtiğimiz yıl 350.9 milyon doları pazarlama faaliyetlerine ayırmış ve bunun 100 milyon dolarını da özellikle tatil sezonunda harcamış.

Peki ya HTC’de durum ne ? Firmanın bütün yıl boyunca 75.8 milyon dolar gibi ufak bir meblağı pazarlamaya ayırdığını görüyoruz. Üstelik son çeyrekte yapılan harcama sadece 1.5 milyon dolar. Bu durumda HTC One’ın neden rakipleri karşısında gölgede kaldığını kestirmek çok güç değil.

Görünen o ki HTC One m8’in kaderi de One ile aynı olacak zira firmanın bu ürünü Samsung’un Galaxy S5 modeli ile yakın bir tarihte piyasaya sürüldü.

Peki HTC bu durumdan nasıl kurtulacak ?

 Lopez Araştırma’dan Maribel Lopez, “HTC’nin piyasadaki farkındalığını artırması gerekiyor.” diyor ve ekliyor “Bazı pazarlarda hiçbir varlıkları yok.

Yönetim Kurulu Başkanı Cher Wang, bu kötü gidişata el atarak pazarlama ve iş bölümlerinin dizginlerini eline aldı. Tabii ki bunun etkilerini 2014 sonuna doğru göreceğiz.

Aslında HTC için durum her zaman bu kadar vahim değildi. Firma daha birkaç yıl önce emin adımlarla ünü herkesçe bilinen bir firma olma yolunda ilerliyordu. Google ile anlaşan firma, dünyanın ilk Android telefonu olan G1’i piyasaya sürmüştü. Sprint Evo 4G ile yine dünyanın ilk 4G WiMax telefonunu üretmiş ve Thunderbolt ile de ilk Verizon LTE telefonu kullanıcıların beğenisine sunmuştu.

Android’in ilk sürümlerinde firmanın Sense arabirimi, işletim sisteminin kullanışsız arayüzü yerine kullanıcı dostu bir arabirim sunuyordu. Üstelik bu arabirim sayesinde birçok kullanıcı Android’i değil, Sense arabirimini telefon alırken tercih sırasında önde tutuyordu. Ayrıca firmanın bütün operatörler için bir üst düzey modeli mevcuttu.

Firma bu yükselişini bazı modelleri fiyasko ile sonuçlanana kadar devam ettirdi. Fakat bir noktada gereğinden fazla model piyasaya süren Tayvan’lı üretici, birden bire çok geniş bir yelpazeye açıldı ve bununla birlikte vasatın altında modeller çıkarmaya başladı. Status, ya da diğer adıyla ChaCha, firmanın fiyasko ile sonuçlanan ilk Facebook telefonu idi. Daha sonra gelen ve bayanlara özel olarak tasarlanan HTC Rhyme da benzer kaderi paylaştı.

Her kadar Samsung da yüzlerce model berinde piyasaya sürse de, firma bu modelleri tanıtmak için devasa kaynaklar ayırmıştı sahipti. Öte yandan HTC her zaman sadık müşterileri üzerine hesaplar yapıyordu. Fakat bu müşteriler Apple’ın sahip olduğu müşteriler kadar markaya sadık değillerdi.

Hiç kimse bir HTC telefon almak için kapıları yumruklamıyor.” diyor Lopez.

Sonuç olarak HTC her ne kadar çok daha iyi telefonlar üretse de markanın ismi biraz fazla söndü. Bunu eski haline getirmek için gereken meblağ da HTC’nin sahip olduğundan fazlası olabilir.

HTC Güncelleme Politikasına Aynen Devam…