Anasayfa Haber Allwinner’dan 64 Bit İşlemci

Allwinner’dan 64 Bit İşlemci

allwinner64

Allwinner firması çok yakında piyasaya süreceği yeni 64 bit işlemciyi duyurdu.

ARM işlemci denince çoğu kullanıcının aklına Nvidia’nın Tegra ya da Qualcomm’un Snapdragon serileri gelir. Bunlar en iyi bilinen, en kaliteli ve genellikle de pahalı mobil işlemcileri üreten markalardır. Ancak bunların dışında da ARM uyumlu işlemci üreten firmalar var. Eğer son yıllarda elinizden çok düşük fiyatlı, giriş seviyesi bir Android tablet geçtiyse, içinde Allwinner markalı bir işlemci bulunması ihtimali hiç de az değildir.

Allwinner markası Çin kökenli bir firma ve genellikle tablet ve telefon üreticileri için düşük bütçeli mobil işlemciler üretiyor. ARM lisansı altında üretim yapan Allwinner, 2014 sonunda piyasaya süreceği yeni nesil giriş seviyesi bir işlemcinin duyurusunu yaptı. Bu işlemcinin ARMv8-A çekirdekleri kullanacağı biliniyor, ancak kesin detaylar henüz açıklanmış değil.

Bu yeni Allwinner işlemcinin en önemli özelliklerinden biri 64 bit mimariye sahip olmasıdır. Yakında çıkacak olan Android L işletim sistemiyle uyumlu olan işlemci, 64 mimarisi sayesinde 4 GB üzeri RAM desteği de verecek. Halen piyasadaki 32 bit işlemciler en fazla 3 GB RAM destekleyebiliyor.

64 bit mimariye ek olarak, bu yeni işlemcide 4K video oynatabilmek için gereken teknolojilere de yer verilmiş. Ne var ki işlemci üzerinde bir LTE radyo yongası bulunmuyor. Bu da işlemcinin telefonlar için değil de, tabletler için tasarlandığına işaret ediyor. Bu yeni giriş seviyesi işlemcinin fiyatının ne olacağı henüz belli değil. Ancak Allwinner genellikle düşük bütçeli mobil cihazlar üreten firmaların ihtiyaçlarına cevap verecek biçimde üretim yaptığından, fiyatının hayli uygun olacağı tahmin ediliyor.