Anasayfa Haber Toyota Mirai Yakında Yollarda

Toyota Mirai Yakında Yollarda

Toyota-FCV

Toyota ilk yakıt hücreli aracını çok yakında piyasaya çıkarmaya hazırlanıyor.

Toyota’nın ilk seri üretim yakıt hücreli aracı olarak piyasaya çıkması beklenen Mirai, kelime anlamı olarak Japonca’da “gelecek” demek oluyor.Bugüne dek otomotiv fuarlarında hep FCV (Fuel Cell Vehicle – Yakıt Hücreli Araç) olarak tanıtılan bu otomobil, önce Jağonya pazarında satışa sunulacak. Ardından da Nisan 2015 öncesinde Amerika Birleşik Devletleri’nin belirli eyaletlerinde piyasaya verilecek. Öncelikli eyaletin Kaliforniya olması bekleniyor, çünkü bu eyalet yasaları sıfır emisyon araçlara büyük vergi indirimleri sunuyor.

Mirai’nin hidrojen yakıt hücreleriyle çalışması, onun gerçekten elektrik motorlu bir otomobil olduğu anlamına geliyor. Hidrojen yakıt hücreleri uzun zaman önce icat edildi, ancak maliyetleri yüzünden genellikle uzay mekiği programı gibi sıra dışı projelerde kullanıldı. Pek çok firma bu teknolojiyi sokağa inecek kadar ucuz ve güvenilir kılmak için on yıllardır çabalıyor. Toyota mühendisleri bu noktaya ulaştıklarını düşünüyor olmalılar.

Mirai bir depo hidrojenle ortalama 500 kilometre menzile sahip olacak. Elektrik bataryası yerine sıvı hidrojen tankı kullandığı için batarya maliyetinden ve uzun şarj sürelerinden de kurtulunmuş oluyor. Aracın tahmini Amerika satış fiyatının 69,000 USD civarında olacağı tahmin ediliyor. Fiyat ilk bakışta çoğu elektrikli araçtan bile yüksek görünse de, aslında olası Mirai sahiplerini bekleyen tek sorun bu değil.

Halen dünyanın herhangi bir ülkesinde gelişmiş bir hidrojen üretim ve dağıtım ağı kurulmuş değil. Petrol rafinerileri ve benzin istasyonları günlük hayatımızın bir parçası, ama aynı şey hidrojen için geçerli değil. Kaliforniya sınırları içinde Mirai ile yolda kalmadan seyahat edebilmek için, stratejik noktalara kurulmuş 68 hidrojen istasyonu bulunması gerekiyor. Aslında eyalet ebadına bakılınca bu sayı gerçekten de çok değil, bundan çok daha fazla petrol istasyonu zaten var.

Ne var ki olan istasyonlara ekleme yapmak ya da sıfırdan hidrojen istasyonları kurmak için birilerinin elini cebine atıp yatırım yapması gerekiyor. Yollarda hidrojenli araçlar olmadan bu istasyonları kurmaya kalkmak büyük risk taşıyor. Bu istasyonlar olmadan ise yollarda hidrojenli araçları yaygın olarak görmemiz mümkün olmayacak. Bakalım Toyota ve diğer araç üreticileri bu bilmeceyi nasıl çözecekler. Aşağıda Toyota’nın bu araç için hazırladığı kısa tanıtım videosunu izleyebilirsiniz.