Bir teknoloji yayını olarak okurlarımıza her zaman en iyi içeriği sunmak için çalışıyoruz. Bunun bir parçası olarak video yayın kalitemizi artırdık ve Full HD’den 4K Ultra HD görüntü kalitesine geçtik. İşte detaylar…
Technopat olarak üçüncü yılımızı geride bıraktığımız şu günlerde 4K yayına geçiyoruz. 2013 Başlarında Full HD çözünürlük ile çıktığımız video yolculuğunda, video kalitemizi YouTube’un desteklediği en yüksek çözünürlük olan 4K Ultra HD’ye yükseltiyoruz. Bu sayede izleyicilerimiz incelemelerimizi, programlarımızı ve her türlü video içeriğimizi daha net ve daha canlı bir görüntü ile izleyebilecekler.
Peki bu gelişmeye neden ihtiyaç duyduk ve bu durum siz okurlarımıza ne kazandıracak?
Öncelikle, 4K teknolojisinin yakın gelecekte standart olacağına hiç şüphemiz yok. Bilgisayarların hayatımıza girmeye başladığı ilk günden beri, ekranların grafik çözünürlükleri devamlı yükseldi. Bu durum işlenmesi ve aktarılması gereken veri miktarını artırsa da, dünyayı öncelikle görerek algılayan bir tür olduğumuz için kaçınılmaz bir gelişmedir.
Nitekim bugün için endüstri standardı 1080p olsa da, yakın zamanda 4K kaçınılmaz olarak bunun yerini alacaktır. Biz Technopat olarak bu duruma şimdiden hazırlanmayı tercih ettik.
4K videoların siz okurlarımıza ne kazandıracağına gelince, aslında bu sorunun cevabı da çok basit, genel görüntü kalitesinde ciddi bir artış göreceksiniz. Halen 4K işleyecek güçte bir bilgisayara ya da 4K destekli bir monitöre sahip olmayabilirsiniz. Hatta internet hızınız da akıcı olarak 4K video izlemeye yetmeyebilir. Ancak 4K çözünürlükte çekilmiş bir video, 480p çözünürlükte izlendiğinde bile size çok daha zengin ve detaylı bir izleyiş sunacaktır. Elbette bu yüksek çözünürlük veri miktarının da artması anlamına geliyor. Bu bağlamda YouTube üzerinde yayınladığımız ve sitemizdeki yazılarımıza gömülü olarak sunduğumuz videolarımız sadece 4K değil daha düşük çözünürlüklerde de izlenebiliyor. Çözünürlüğü yükseltmekle kalmayarak her çözünürlükte fark edilecek görsel ve işitsel geliştirmeler de yaptık. 2160p, 1440p, 1080p, 720p, 480p, 360p, 240p ve 144p kalitede izleme imkanı da mevcut.
Kaynak dosyanın çok yüksek çözünürlüklü olması, videonun daha düşük çözünürlükteki haline de gayet olumlu etki eder. Nitekim yeni 4K videolarımızı daha önce çekilen 1080p videolarla kıyasladığınızda, sizler de bunun farkına varacaksınız.
Öte yandan halen 4K destekli donanıma sahip okurlarımızın da bu geçişi memnuniyetle karşılayacaklarına şüphemiz yok.
Technopat olarak okurlarımıza elimizden gelenin en iyisini sunmak için çalışmaya devam edeceğiz.
Bizi izlemeye devam edin!
technopat farkı bu işte… :)
Teşekkürler :)
Umarım cebinizden masraf yapmamışsınızdır,aksi taktirde bana göre gereksiz bir masraf olmuş çünkü 1080p bile izleyen sayısı çok az malesef
haklısın. ttnet kurbanları. :D Ben inceleme varsa 1080p indirip izliyorum rahat rahat. anca öyle oluyor
Kalite farkını sadece 4K’da değil daha düşük çözünürlüklerde de görebileceksiniz :)
Apple’ın yeni programlama dili olan swift tutorial larını izlerken görmüştüm baya fark ediyor :)
Çok yakın çekimlerde, örneğin son anakart incelememizde yakın planda yongaların üzerindeki yazıları bile net okumak mümkün oluyor.
Tebrik ederim umarım devamlıklık arz eder bu tip videolar zira maliyetli bir çalışma…
Daha önceden hazırlayıp yayınlamadığımız birkaç video istisna olmak kaydıyla hep 4K ilerlemeyi planlıyoruz. Teşekkür ederiz :)
Teknolojiyi bu kadar yakından takip etmeniz ve ayak uydurmanız, şüphesiz biz takipçilerinizi oldukça memnun ediyor.
Teşekkürler Technopat…
Bizi desteklediğiniz için de biz teşekkür ederiz :)
Ali bey;
Sayenizde eşim pes etti :)Ben sizi,eşimde malum başka bir teknoloji sitesini takip ediyor,son zamanlarda aramızda hoş atışmalar vardı :),mesela ben inceleme editörü dediğin “benim gözümün içine bakar gibi kameraya bakarak yapacak incelemesini” derim hep,o ise;ama elektrikli ev aletleri yok der,bilmem anlatabildim mi :)Bu yaptığınız çözünürlük atağı ile birilerini pes ettirdiniz,çok eski bir teknoloji takipçisi olarak saygı duyuyor ve sizleri seviyoruz,teşekkürler.
Kaliteye göre izleyenler:
2160p=250
1440p=300
1080p=500
720p=750
480p=1000
360p=950
240p=4500
144p=50000
Türkiye’de internet çilesi bitmiyor ancak 1080p, 720p ve 480p izleyenler ana çoğunluk oluyor. Biz de bu çözünürlüklerdeki kalitenin arttığından emin olmak için sadece 4K ile değil, farklı çözünürlüklerde de test ve kontroller yaptık.
4K televizyonlar araba fiyatları ile yarışmayı bırakınca biz de izleriz :-)
Şöyle düşünün, biz o zamana kadar size tekrar 4K’da açıp izleyebileceğiniz kocaman bir teknoloji video arşivi oluşturmul olacağız :)
Tabi biz sizin 4K arşivi izlemeye başlarken siz de 8K kalitesine çoktan geçmiş olursunuz :)
Bir iki video da fark ettim. Eski ve yeni 1080p arasında fark var doğrusu. Kamera değişti galiba :D
Evet, kamera da değişti.
4K gelecek vaad eden bir teknoloji. 2 yıl öncesinde HD ekranlara gereksiz diyorduk ancak teknoloji mağazalarında 4K tvleri görünce adamla yapmışlar diyoruz. 5 sene sonra 4K full hd gibi her yerde hayatımıza girecek. Bu kadar çok doğru olmuş.
Teşekkür ederiz :) Her daim yeni teknolojilere geçeceğiz.
Arkadaşlar 4k çekimde tüm detaylar kaydedildiği için 480 p izleseniz bile normal 720 p den daha kaliteli görüntüde izlersiniz. Çünkü çözünürlük düşerken tüm detaylar eşit bir biçimde düşüyo.
Kesinlikle :)
Bununla ilgili daha ayrıntılı bilgilendirici bir makale veya konu Technopat sitesinde mevcut mu acaba?Varsa link verebilirmisiniz
Henüz böyle bir makale hazırlamadık lakin şunu diyebilirim, çekilen video 4K çekildiğinden ufak sürümler de ona yakın bir kaliteye sahip oluyor.
İlginiz ve bilgiledirme için teşekkürler
Nasıl bir kamera aldınız? Mümkünse markasını verebilir misiniz?
FZ 1000 di yanlış hatırlamıyorsam..
Abi bir 4 k izlemeyi denedim. 5 dk sonra bir baktım modemden yanık kokusu geliyor! Aman Tanrım didim! Doğal olarak sonra fişten çekip modemi buz dolabında attım.
bende 780 ti var 20 mbps internet var ama kasıyor :D
Allah yardımcınız olsun. 4K videoyu Türkiyedeki iğrenç upload hızıyla hergün yükleyene kadar ömür biter.
Abi usb 3.0 portuna usb 2.0 takılınmı sorun çıkarırmı ?
Hayır.
Ali bey;
Sayenizde eşim pes etti :)Ben sizi,eşimde malum başka bir teknoloji sitesini takip ediyor,son zamanlarda aramızda hoş atışmalar vardı :),mesela ben inceleme editörü dediğin “benim gözümün içine bakar gibi kameraya bakarak yapacak incelemesini” derim hep,o ise;ama elektrikli ev aletleri yok der,bilmem anlatabildim mi :)Bu yaptığınız çözünürlük atağı ile birilerini pes ettirdiniz,çok eski bir teknoloji takipçisi olarak saygı duyuyor ve sizleri seviyoruz,teşekkürler.
Video render işlemlerini aldığınız bilgisayarın özellikleri nelerdir ?
Birde render işlemleri için hangi programı kullanıyorsunuz.
Son olarak render ne kadar sürmektedir ?
Bu makaleye göz atabilirsiniz: https://www.technopat.net/2015/05/12/yeni-technopat-test-sistemi/
Sayin Ali Ve Recep abi teknolojiyi seviyorum ama kendi fikrim siz bir ayrısınız en altta bizi izlemeye devam edin yaziyor ya ayip ettin tabiki sizi izleyecegim kendi tercihim sadece sizi.Başarınızın devami icin izlemeye devam.?
Teşekkürler :)
Recep abi bir sorum var bende gtx 960 var msi nin 2gb lik modeli ama tatmin etmedi gtx 970 mi alayim yoksa pascal mimarisini bekleyimmi.Birde sana zahmet benim technopat sosyal cezali mu1453 sana bir sorum var rica etsem cezayi kaldirabilirmisin.
Recep abi bir sorum var bende gtx 960 var msi nin 2gb lik modeli ama tatmin etmedi gtx 970 mi alayim yoksa pascal mimarisini bekleyimmi.Birde sana zahmet benim technopat sosyal cezali mu1453 sana bir sorum var rica etsem cezayi kaldirabilirmisin.
Rx 470lere bal ya da rx 460a ama nvidiacıysan gtx 1050 yi bekleyebilirsin
Vay be abi 300.000 abone olduk. Daha nice yıllara! Başarılarınızın devamını dilerim.