Anasayfa Makale Sağ Tık Menüsüne İstediğiniz Programı Ekleyin

Sağ Tık Menüsüne İstediğiniz Programı Ekleyin

sag tik paint

Masaüstünde boş alana sağ tıkladığınızda çıkan menüye yeni programlar eklenebileceğini biliyor muydunuz?

Boş bir alana farenizle sağ tıkladığınızda çıkan menüde yapılabilecek şeyler genelde bellidir. Kopyalanan içeriği yapıştırma, ekran çözünürlük ayarlarını açma veya görünüm düzenini değiştirme. Peki ya bu menüye yeni programlar eklenebileceğini söylesek? Evet, sağ tık menüsünü özelleştirmeniz mümkün. Tabii bunun için Kayıt Defteri ile biraz uğraşmamız gerekiyor.

Sağ tık menünüzü düzenlemeye karar verdiyseniz, yapmanız gereken ilk şey Kayıt Defterini açmak. Windows tuşu + R kombinasyonu ile açacağının Çalıştır penceresine regedit.exe yazarak Kayıt Defterini açın. Menüdeki HKEY_CLASSES_ROOT klasörünü genişletin. Bu klasörün alt klasörlerini sırasıyla Directory>Background>shell klasörüne kadar açın.

Background klasörünün alt klasörü olan shell klasörüne sağ tıklayın ve yeni anahtar oluşturun. Oluşturacağınız anahtar, sağ tık menüsünde yer almasını istediğiniz programı çalıştıracağı için, menüye eklemeyi düşündüğünüz programın ismini oluşturduğunuz anahtara verin.

kayıt defteri

Oluşturduğunuz anahtarın işlevsel olması için, anahtara sağ tıklayıp yeni bir anahtar daha oluşturun ve command ismini verin. Şimdi sıra geldi eklenecek programın tam dizinini bulmaya. Bu rehber için Paint programını denek olarak aldık. İsterseniz başka bir programı da seçebilirsiniz ancak ekleyeceğiniz programın ana dizinini bilmeniz gerek. Ekleyeceğini programı, ana dizininde bulduktan sonra Shift + Sağ Tık kombinasyonuyla açacağını sağ tık menüsünden Yol olarak kopyala seçeneğine tıklayın.

yol

Ekleyeceğiniz programdan aldığınız dizin yolunu, en son oluşturduğunuz command anahtarının altında bulunan (Varsayılan) girdisinin altına yapıştırın.

dize düzenle

Bu işlemi de tamamladıktan sonra masaüstünde herhangi bir boş alana sağ tıklayıp, eklediğiniz yeni programı görebilirsiniz. Bu işlemi farklı programlar için birden fazla defa tekrarlayabilirsiniz.