Anasayfa Makale ASUS OC Socket Nedir ?

ASUS OC Socket Nedir ?

LGA 2011-3 soketinde değişiklik yaparak sokete fazladan pin ekleyen ASUS, OC soket adını verdiği yeni soket ile overclock tutkunlarına daha fazla ince ayar sunuyor.

ASUS’ın iddia ettiğine göre LGA 2011-3 soketi firmanın eline ilk ulaştığında mühendisler, Intel’in LGA 2011 sokete göre yeni sokette bazı pinleri çıkardığını fark etmiş. Firmanın ilk işi ise çıkarılan pinlerin geri koyulduğu bir soket tasarlayıp bu özel soketi Foxconn’a ürettirmek olmuş. Bütün bu çalışmalar ASUS’un 4 ayını almış.

ASUS’un OC Soket adını verdiği bu yeni soket doğal olarak Haswell-E serisi üst düzey işlemcileri destekliyor. Ama burada asıl fark, OC Soket ile CPU ve DDR4 bellekler için fazladan voltaj verilebilmesi.

ASUS OC Socket
Firmanın sokete fazladan pin eklediği kısımlar sarı renkte gösterilmekte.

 

ASUS bu tasarımı patentlemek için başvuruda bulunmuş durumda. Yani OC Socket şu anda patnet bekleyen bir teknoloji. Peki biraz daha derine inersek OC Socket nasıl bir avantaj sağlıyor ? Örneğin işlemciye 1.728V verdiğimizde normal şartlarda standart 2011-V3 sokette voltaj düşmeleri olabiliyor. Fakat ASUS OC Socket ile 1.825v gibi inanılmaz bir voltaj değerinde dahi neredeyse hiç voltaj düşü söz konusu değil. Bu da üst düzey overclock esnasında çok daha kararlı bir çalışma sunuyor.

OC Soket yalnızda işlemci değil, DDR4 voltajında da esneklik sağlıyor. Normal şartlarda 1.2V olan DDR4 bellek voltajı, 1.35V seviyesine kadar çekilebiliyor. Bu sayede bellek frekansını 3000 MHz’in üstüne overclock etmek mümkün oluyor. Overclock sonrası belleklerin okuma ve yazma performansında %20’nin üzerinde artış elde edilebiliyor.

3 Yorumlar

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version