Anasayfa Teknoloji Çin’den Süpersonik Denizaltı!

Çin’den Süpersonik Denizaltı!

denizalti-hava-baloncugu

Çin, dünyanın en hızlı denizaltısı için çalışıyor. Peki 9816 kilometreyi 100 dakikaya düşürebilecek bu süpersonik denizaltı gerçekten yapılabilir mi?

Çin’de bulunan Harbin Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor. South China Morning gazetesine konuşan araştırmacılar, bir denizaltının 9.816 km hız ile hareket edebileceğini söylüyor. Bunun için de bir tür hava baloncuğu oluşturarak, denizaltının üzerinde oluşan basıncı azaltmayı planlıyorlar.

Eğer bu teknoloji hayata geçebilirse, denizaltılar uçaklardan daha hızlı hareket edecek. Böylece Şangay-San Francisco arasındaki süre 100 dakikaya düşebilecek. Hali hazırda bulunan teknoloji ile bir denizaltının yapabileceği en yüksek hızın 74 km/h olduğunu da belirtelim.

Bu ilgi çekici projede denizaltının süpersonik hıza ulaşması gerekiyor. Bu hıza suyun altında ulaşması fazlasıyla zor. Çini araştırmacılar, denizaltının etrafında oluşturulacak bir hava baloncuğu ile bu sorunu ortadan kaldırmayı planlıyor.

Benzer bir çalışma Warp Motorları için de düşünülüyor. Uzay gemisinin etrafında oluşturulacak bir zaman baloncuğu, gemiyi mekanda çok daha hızlı hareket ettirebilecek. Henüz Warp Motoru teknolojisine yakın değiliz. Ama Çinli araştırmacıların çalışması belki bu konuda bize yardımcı olabilir.

Süperkavitasyon (Kavitasyon = Oyuk, boşluk oluşumu) adı verilen bu teknoloji için denizaltının içerisinden etrafında hava baloncuğu oluşturmasına yetecek kadar gaz çıkması gerekiyor. Bu çalışma daha önce Rus bilim insanları tarafından denenmişti. Shkval adını verdikleri torpido ile 1960 ve ’70’li yıllarda, 370 km/h hıza ulaşmışlardı.

Projenin en zorlu aşaması ise baloncuğu oluşturmak değil, denizaltını yönlendirmek. Böylesine bir hıza ulaşan denizaltının yönlendirilmesi için de yeni teknolojilerin geliştirilmesi gerekiyor. Ancak Çinli araştırmacıların açıklamalarına göre önümüzdeki yıllarda bu sorunların hepsine birer birer çözüm bulunacak.