Anasayfa Haber Intel, 100 Doların Altını Hedefliyor!

Intel, 100 Doların Altını Hedefliyor!

Mobil işlemci pazarında kendine yer bulmaya çalışan Intel, yeni Sofia işlemcisiyle bunu başarmayı umuyor.

Intel mobil işlemci pazarındaki pay kavgasına rakiplerinden daha geç girdi, şimdi de aradaki büyük farkı kapatabilmek için tüm gücüyle çalışıyor. Asus’un Zenfone serisi telefonlarıyla mobil pazarda ciddi biçimde boy göstermeye Intel işlemciler, henüz ARM gibi firmaları tehdit edecek kadar yayılmadılar. Ancak Intel’in yeni girişimi bu durumu değiştirmeyi hedefliyor.

Intel bu konuyla ilgili planlarını IDF (Intel Developer Forum) esnasında açıkladı. Mobil cihazlarda giriş seviyesi telefon ve tabletlerin çok büyük pazar payına sahip olduğunu bilen Intel, buradan pay alabilmek için Sofia adını verdikleri yeni bir mobil yongayı (SoC) 2015 yılının ilk yarısında üreticilere dağıtmaya başlayacak. Intel bu işlemciyi kullanmaları için bir düzine üretici firmayla anlaşmaya varıldığını da bildiriyor.

Sofia yongası x86 mimarisine dayanan bir işlemci üzerine kurulmuş ve 3G desteğiyle geliyor. İlk başta çift çekirdekli, sonra da dört çekirdekli versiyonları üretilecek. Intel ayrıca LTE desteğine sahip bir modeli de piyasaya sunacak, ancak onun fiyatının biraz daha yüksek olacağı ve 100 dolar altı telefonlarda kullanılmaya uygun olmayacağını bildiriyor. Sofia yongalarının üretimi ise Çin’deki Rockchip şirketi tarafından yapılacak. Bu sayede maliyetin olabildiğince düşürülmesi planlanıyor.

Intel, bu tür 100 dolar altı tablet ve telefonların esas pazarının gelişmekte olan ülkeler olduğunu, bu ülkelerin de daha uzun yıllar LTE altyapısına sahip olmayacağını düşünüyor. Bu yüzden Sofia yongasının sunduğu 3G desteğinin yeterli olacağına inanıyor. Öte yandan Qualcomm ise LTE desteğinin bu ülkelerde yakın zamanda önem kazanacağına inandığından, Snapdragon 210 yongasını LTE destekli olarak tasarladığını daha yeni duyurmuştu. Sofia ve Snapdragon 210 aynı pazarı hedefleyen ama farklı açılardan bakılarak tasarlanmış iki farkı yonga olarak çok ciddi rekabet edecekler gibi görünüyor.