Anasayfa Teknoloji Giyilebilir Robota Büyük Yatırım!

Giyilebilir Robota Büyük Yatırım!

Harvard’ın Soft-Exosuit projesine DARPA’dan büyük ilgi ve destek geldi.

Yukarıda resmini gördüğünüz şey, Amerika’daki Harvard Üniversitesi’nde çalışan biliminsanları tarafından geliştirilmekte olan Soft-Exosuit projesidir. Askeri ve endüstriyel alanlarda kullanılmak üzere pek çok farklı kuruluş tarafından dış-iskelet (exo-skeleton) tabir edilen giyilebilir mekanik zırhlar zaten halen tasarlanıyor. Ancak Harvard’ın projesi pek çok açıdan bunlardan hayli farklı.

Soft-Exosuit, diğer tam mekanik zırhların aksine, kullanıcı tarafından kolayca giyilebilecek bir kumaş pantalon şeklinde tasarlanıyor. Bu giyilebilir teknolojinin amacı kullanıcının gücünü çok artırmak değil, ona yaptığı hareketlerde daha az enerji harcatarak yardımcı olmak. Resimde görülen model askeri amaçlarla tasarlanıyor ve görülebileceği üzere fazladan metal alaşım mafsal desteklerine sahip. Sivil amaçlı versiyonda ise bunlar da olmayacak ve hem daha az yorulmak isteyen sağlıklı kullanıcıların, hem de yaşlılık ya da hastalık nedeniyle hareket etmekte zorlanan kullanıcıların hayatını kolaylaştırmayı sağlayacak.

Pentagon’un askeri projelerini idare eden DARPA, Harvard’ın bu değişik yaklaşımını hayli ilginç bulmuş ve üniversiteye bu teknolojiyi daha da geliştirmesi için bir ihale vermiş. 2,9 milyon dolar tutarındaki ihale üniversitenin projeyi daha da ilerletmesine büyük katkı sağlayacak. Eğer proje yeterince olgunlaşırsa ileride hem askeri, hem de sivil pazarda büyük ilgi çekmesi muhtemel.

Soft-Exosuit projesinin en önemli yanı, benzerleriyle kıyaslandığında son derece hafif ve esnek olmasıdır. Bu sayede kullanıcılar kendi başlarına giyip çıkarabilir, katlayıp bir kenara kaldırabilirler. Ayrıca cihazın maliyeti ve üretim süresi de benzerleriyle kıyaslanmayacak kadar düşük olacaktır. Yakın gelecekte buna benzer güçlendirilmiş pantolon ve ceketleri bir giyim mağazasından satın alabilmek sıradan bir iş haline gelebilir.