Anasayfa Haber Hintliler Daha Ucuza Yaptı!

Hintliler Daha Ucuza Yaptı!

Hindistan’ın Mars yörüngesine giren uzay aracına harcadığı para, NASA uzmanlarına saç yolduracak cinsten!

Hindistan Uzay Ajansı tarafından 2013 sonlarında uzaya fırlatılan Mangalyaan uzay aracı uzun bir yolculuktan sonra en sonunda Mars yörüngesine girmeyi başardı. Uzay aracı bir süre yörüngede kalarak çeşitli gözlemler yapacak, veri toplayacak ve sonra da tekrar dünyaya doğru yola çıkacak.

Mangalyaan diğer ülkelerin araçlarıyla kıyaslandığında çok daha basit bir yapıya sahip. Ancak zaten aracın öncelikli amacı Mars seyahati esnasında karşılaşılacak olası sorunlarla ilgili bilgi ve tecrübe toplamak. Mars seyahati elimizdeki teknolojiyle tek yönlü olarak 9 aydan fazla sürebiliyor. Bu da uzayın derinliklerinde tek başına geçirmek için fazla uzun bir zaman. Gelecekteki keşif ve kolonizasyon gemilerinin mürettebatlarının olabildiğince bilgi ve tecrübe toplayarak hazırlanması, ölümle yaşam arasındaki farkı oluşturuyor.

Hindistan bu projeyle aynı anda üç rekor birden kırmış oldu. Öncelikle Mars’a gemi ulaştırabilen ilk Asya-Pasifik ülkesi oldu. İkincisi de ilk denemede Mars yörüngesine sorunsuz gemi gönderebilen ilk ülke oldu. Daha önce ilk denemede Mars’a ulaşabilen ülke olmamıştı, deneyen herkes illa ki gemi kaybetmişti.

Üçüncü ve önemli rekor ise maliyet konusunda kırıldı. Mangalyaan uzay aracının Hindistan’a tüm maliyeti sadece 72 milyon dolar oldu! Kıyaslamak gerekirse NASA’nın Maven aracının maliyeti 670 milyon dolar, Curiosity yüzey aracının maliyeti ise 2 milyar dolar civarında bulunuyor! Hatta çoğu orta halli Hollywood filminin ya da üst seviye bir bilgisayar oyununun yapım bütçeleri bile rahatlıkla Mangalyaan aracını geride bırakabiliyor.