Anasayfa Makale Geleceğin Kablosuz Teknolojisiyle Tanışın

Geleceğin Kablosuz Teknolojisiyle Tanışın

Resimde gördüğümüz Dell'in ilk WiGig ürünü, Wireless Dock D5000. Kötü haber, bu verici yalnızca Dell'in 1601 WiGig kablosuz ağ kartına sahip Latitude 6430u Ultrabook'larında kullanılabiliyor.

Önümüzdeki aylarda karşımıza çıkacak yeni kablosuz ağ teknolojisi, hız sınırlarını hayli zorlayacak.

Kablosuz bağlantı alanında çalışmalarına devam eden iki büyük firma, kullanıcılara bugünkü Gigabit modemlerin (IEEE 802.11ac) bize sunduğu hızın neredeyse yedi katı daha hızlı bir veri akışı sağlamayı amaçlıyor. Henüz sertifikaya sahip olmayan 60 GHz’lik frekansta çalışan cihazlar, USB 3.0 bağlantısının sunduğu hızdan daha fazla sürat sağlıyor.

Lisans konusuna açıklık getirmek gerekirse, WiGig, yani Wireless Gigabit Alliance mevcut kablosuz ağ teknolojilerinde sertifika programı uygulayıp, daha sonra bahsi geçen kablosuz ağ teknolojilerini piyasaya sunuyor. Fakat WiGig’den bağımsız herhangi bir kurum ya da kuruluş, bu lisans programını atlayabiliyor. Fakat kamuoyunun Wi-Fi Certified logosuna ne kadar alışık olduğunu unutmamak gerek.

Silicon Image liderliğindeki WirelessHD, bugünkü 60 GHz bant genişliğine sahip ürünlerin arkasındaki firmadır. Ancak belirttiğimiz gibi, bu teknoloji kablosuz bağlantı sertifikasından mahrum. Yonga üreticisi Marvell ve Wilocity liderliğindeki WiGig ise sertifika programını 2014 yılından önce başlatmayı düşünmüyor. Ancak bu durum, sertifikasız üreticilerin WiGig cihazları üretmelerine engel değil.

Fakat yeni bir Gigabit modem almış kullanıcıların endişelenmesine gerek yok. Zira 60 GHz teknolojisi başlangıç olarak sadece bilgisayardan HDTV’nize veri aktarımı yapmak gibi yalnızca ikili veri alış verişi yapabilen aygıtlarda kullanılacak.

Savaşın Galibi Kim Olacak?

WirelessHD’nin önemli ilk adımına rağmen uzun vadede bu çekişmenin kazananı muhtemelen WiGig olacak. Zira WiGig teknolojisi, IEEE 802.11ad adı altında şimdiden birleşme sağladı. Çoğu kullanıcı IEEE kablosuz ağ standartlarına aşina. Neredeyse hepimizin Wi-Fi Alliance logolu ve IEEE 802.11a, b, g, n teknolojilerine sahip bir kablosuz ağ ürünü kullandığını düşünürsek, WirelessHD’nin zaferinin neden zor olduğunu anlamamız daha da kolaylaşır. Ayrıca WiGig’in Wi-Fi Alliance ile birleştiğini de hatırlatalım.

Bir diğer problem, DVDO Air gibi WirelessHD yongasetli ürünlerin piyasada bulunmamasıdır. WirelessHD’nin piyasaya hakim değil ve WirelessHD ürün satın alabilmek çok zor. Ayrıca başta da değindiğimiz gibi halen bu teknoloji sadece iki uyumlu aygıt arasında kullanılabiliyor.

Örneğin Blu-Ray okuyucunuzun HDMI çıkışına WirelessHD’nin vericisini takıyorsunuz, daha sonra görüntü almak istediğiniz aygıta ise gene WirelessHD’nin alıcısını taktıktan sonra HD medyanızı herhangi bir kabloya gereksinim duymadan projektörünüzde oynatabiliyorsunuz. Ancak bu teknoloji bize yüksek hızlarda kablosuz iletişim olanaklar sağlasa da, WirelessHD’nin alıcı ve vericileri oldukça büyük boyutlarda ve her biri ayrı ayrı güç kaynağına gereksinim duyuyor. Alıcı ve vericinin aynı ortamda  bulunmasının şart olması da bir diğer noksanlık.

Sonunda 60 GHz Hızına Mobil Aygıtlarda da Ulaşabileceğiz

WirelessHD’ye öncülük eden firmalardan SiBeam, Nisan 2014 yılında Silicon Image tarafından 25 milyon dolara satın alınmıştı. SiBeam, kablosuz HD veri alış verişi yapabilen alıcı ve vericileri küçültüp, tükettikleri güç miktarlarını da azalttı. Bu durum 60 GHz’nin mobil aygıtlara girebilmesini sağladı. Silicon Image’in UltraGig 6400 vericisi, 1080p video ve çok kanallı ses iletimi yapabiliyor. UltraGig 6400,  akıllı telefonlarda, tabletlerde, HDTV’lerde ya da çeşitli video projektörlerinde kullanılmaya hazır.

Ayrıca aygıt, WirelessHD 1.1 alıcılarıyla uyumlu bir şekilde çalışacak. Yani elinde Wireless HD 1.1 alıcısı bulunan kullanıcılar için mükemmel bir haber. Öte yandan, HD veri aktarımını mobil aygıtlarda mümkün kılan bu yongayı sadece Silicon Image’in üretmesi bir dezavantaj. Çünkü üreticiler yeni piyasaya çıkartacakları ürünlerinde henüz gelişmemiş bir firmanın kaynaklarına bağlı kalmayı istemiyorlar.

Dünyadaki İlk WiGig Ürünü

WiGig’in sunduğu ilk ürün olan Wireless Dock D5000, 270 dolar fiyat etiketine sahip bu ürünü eğer dizüstü bilgisayarla beraber alırsanız, 187 dolara geliyor ve hayli kar etmiş oluyorsunuz. Wireless Dock D5000, sadece Dell’in 1601 WiGig kablosuz ağ kartına sahip ürünleriyle beraber çalışabiliyor. Ancak 940 dolar fiyat etiketine sahip Dell Latitude 6430u Ultrabook, bu standartlara uyabilen tek ürün.

Dell ürünün şu anki en üst standartlardan biri olan 802.11n kablosuz ağ standardından yaklaşık 10 kat hızlı veri akışı sağladığını söylüyor. Ancak Wireless Dock D5000 bu hızı verebilmek için bir kablo yardımıyla ağ adaptörünüze bağlantı şartı koşuyor. Ayrıca ürün kullanıcılarına bir adet HDMI bir adet Display Port olmak üzere iki adet görüntü arabirimi sunuyor. Klavye ve fare bağlantınız için gerekli USB portlar da ihmal edilmemiş. Gene farklı amaçlar için kullanılabilecek ekstra USB arabirimleri de üründe mevcut.

60 GHz’nin bize sunduğu bu olanaklar karşısında hemen heyecanlanmayın. Çünkü bu teknolojiyle ilgili aklımızda bulundurmamız gereken en önemli nokta, ürünün ne kadar mesafede çalıştığı. Hem WirelessHD’nin, hem de Dell’in ürünü Dock D5000’ün çalışabilmesi için kaynak ve alıcının aynı odada bulunması gerekiyor. Çünkü 60 GHz sinyalleri duvardan geçemiyor ve hava molekülleri tarafından da zayıflatılıyor.

WirelessHD ve WiGig’in mesafe sorununa net bir çözüm sağlaması gerekiyor. Yüksek meblağlar ödediğiniz üst seviye bir aygıtın basit engellere takılması hoş bir durum değil. Özetle, WirelessHD’nin ya da WiGig’in şu anki standartlarıyla piyasada tutunmaları zor.

Tri-Band Modemlerde 60 GHz’nin Yeri Ne Olacak?

Asus RT-AC66U, 802.11ac yonga setiyle bugün ulaşabileceğiniz en hızlı modemlerden bir tanesi.
Asus RT-AC66U, 802.11ac yonga setiyle bugün ulaşabileceğiniz en hızlı modemlerden biri.

60 GHz’nin modemlerde kullanılması çok uzun sürmeyecek. Piyasaya çıktığında ise muhtemelen Tri-Band bir modemle bu teknoloji son kullanıcıya sunulacak. Fakat şimdilik bu hızı modemlerde düşünmek sadece bir hayal. Halen  IEEE 802.11ac Draft 2.0 standardı, piyasadaki en hızlı kablosuz ağ erişim seçeneği olarak öne çıkıyor.