Anasayfa Haber Mars One Görevi Fiyasko Olabilir

Mars One Görevi Fiyasko Olabilir

Mars’a gitmek isteyenlerin sayısı gittikçe artıyor ama henüz bunun için çok erken olabilir.

Dünya dışı gezegenlere yerleşmek ve koloniler kurmak, son yıllarda sadece büyük devletlerin değil, bazı özel girişimlerin de ilgi odağı haline geldi. Mars One girişimi de bu özel çabalardan bir tanesi, bu girişimle ilgili daha önce yaptığımız haberi burada bulabilirsiniz. Hollandalı bir mühendis olan Bas Lansdrop tarafından başlatılan bu girişim, 2023 yılında Mars yüzeyinde bir koloni kurulmasını hedefliyor.

Bu iş için gönüllü ve para toplayan Mars One projesi, herkes tarafından aynı coşkuyla karşılanmadı. Bazıları bunun açıkça bir dolandırıcılık girişimi olduğunu düşünüyor. Bazıları ise girişimin dürüstlüğünden şüphe duymuyor, ancak iyi niyetin felaketle sonuçlanacağını söylüyorlar. NASA, bu ikinci grupta yer alıyor ve bu fikri savunan tek kurum değil.

Amerika’nın önde gelen eğitim kurumlarından olan MIT (Massachusetts Institute of Technology – Massachusetts Teknoloji Enstitüsü) öğrencilerinden bir grup, bu konu üzerine bir çalışma yapmışlar. Bu çalışmada halen elde olan teknolojileri kullanarak kurulacak olası bir Mars kolonisinin başarı şansının ne olduğu tahmin edilmeye çalışılmış.

Ortaya çıkan sonuçlar pek iç açıcı sayılmaz. MIT çalışma grubu, Mars One görevinin başarıyla yüzeye inse bile, geri dönüş için herhangi bir aracı bulunmayan gönüllüler için felaketle sonuçlanacağını düşünüyor. Burada en önemli sorun, kurulacak kolonide kullanılması planlanan teknolojilerin henüz dünya dışında pek az denenmiş olması.

Kolonide gıda yetiştirmek ve oksijen üretmek için kullanılması planlanan yöntemler, henüz dünya dışında neredeyse hiç denenmemiş. MIT ekibi bu teknolojilerin farklı yerçekimi ve radyasyon koşullarında işe yaramayacağını öngörüyor. Atık su arıtma teknolojileri ise yıllardır uzay istasyonlarında ve gemilerinde kullanılıyor olmasına karşın, halen düzgün çalışabilir olgunluğa gelmiş değil. Uzay istasyonundaki su arıtma sistemleri sık sık arıza yapıyor ve dünyadan parça ve su takviyesi gerekiyor. Mars One kolonisi için böyle bir seçenek de olmayacak.

Mars One girişiminin başındaki isimler ise bu araştırmalara açıkça omuz silkiyor ve işi çok iyi bilen kişilerle çalıştıklarını söyleyerek konuyu geçiştiriyorlar. Bu konuları MIT ve NASA’dan daha iyi kimin bileceği sorusuna da hiç cevap vermiyorlar. Bu durum haliyle Mars One girişimine ve onun ciddiyetine duyulan şüpheyi de artırıyor.