Anasayfa Haber Uzay İstasyonuna Yeni Özellik!

Uzay İstasyonuna Yeni Özellik!

Uluslararası Uzay İstasyonu çok yakında yeni bir kargo sistemine kavuşacak.

Pek çok ülkenin katılımıyla çalışan Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS), devamlı Dünya’dan gidecek olan kargo gemilerine ihtiyaç duyan bir bilim merkezi. Belirli aralıklarla personelin değişimi için uzay gemileri gönderiliyor ve bu gemiler geri dönerken sadece astronotları değil, çeşitli bilimsel numuneleri de getiriyorlar.

Bir de sırf kargo taşımak için hazırlanan daha basit gemiler var ki, onlar çoğunlukla gezegen yüzeyine geri inmiyorlar. Bu tür gemiler istasyona yük boşalttıktan sonra, içlerine doldurulan çöple birlikte atmosfere girerken yanıp yok oluyorlar. Burada maksat uzayı istasyonun çöpleriyle daha da kirletmemek. Çünkü yörüngede dolaşan en küçük parça çöp bile büyük tehlike arz edebilir.

Sorun şu ki, istasyona gidip Dünya’ya geri dönen gemilerin sayısı hayli az ve seferlerin arası hayli açılabiliyor. Bu durumda istasyonda yürütülen çeşitli deney ve araştırmaların sonuçlarının, toplanan örneklerin ve benzeri şeylerin aşağı indirilmesi de çok fazla gecikebiliyor. İşte bu yüzden istasyona yakın zamanda TRV (Terrestrial Return Vehicle – Dünya Dönüş Aracı) adı verilen bir araç sistemi eklenecek.

TRV-Storyboard
Burada TRV’nin işleyişi adım adım anlatılmış.

TRV aslında küçük bir uzay kapsülü, atmosfere giriş için ısı kalkanları ve parçalanmadan iniş için de bir paraşütü var. İstasyon personeli tarafından yüklenip, sonra da ana bağlantı kapılarındaki hava kilitlerinden birinden dışarı yollanacak. Bundan sonrasını da yerçekimi halledecek ve TRV taşıdığı malzemeleri geriye getirecek.

Bu kadar basit bir sistemin neden şimdiye kadar istasyona dahil edilmediği sorulabilir. Gerçek şu ki TRV araçlarının da paket halinde istasyona götürülmesi gerekiyor ve bunun da tabii ki bir maliyeti var. Kaldı ki istasyon kurulurken çok daha fazla ve düzenli sefer yapılması planlanıyordu, yani böyle ayrı bir sisteme gerek olmayacaktı.

Ne var ki geçen yıllar içinde NASA bütçesinin kısılması, uzay mekiklerinin emekliye ayrılması ama yerine yeni bir geminin hemen konmaması gibi sebeplerden dolayı seferlerden ciddi biçimde aksadı. Buna bir de istasyona sefer yapabilecek tek ülke pozisyonunda olan Rusya ile ilişkilerin soğuması gibi politik sebepler eklenince, evdeki hesap çarşıya uymadı. Bu yüzden de zaman içinde TRV gibi yeni bir sisteme ihtiyaç doğdu.