Anasayfa Haber En Pahalı Apple Bilgisayar Satıldı!

En Pahalı Apple Bilgisayar Satıldı!

Yapılan ilk Apple bilgisayarlardan sağlam kalan bir tanesi müzayedeyle çok büyük paraya satıldı.

Apple’ın Steve Jobs’ın evinin garajında kurulduğunu hemen herkes duymuştur. Bir dönem bu şekilde kurulan pek çok şirket, ilerleyen yıllarda dünya ekonomisine yön veren kurumlar haline gelmişti. Nitekim Steve Wozniak ve Steve Jobs tarafından kurulan Apple için de aynı şey geçerli olacaktı.

Wozniak ve Jobs basit bir garajda kurdukları şirketlerinin bünyesinde tasarladıkları ilk bilgisayar olan Apple-1 modelini, yine aynı yerde ve tamamen elde ürettiler. Bu bilgisayar bir devre şeması üzerindeki çok sayıdaki elektronik parçadan oluşuyordu, yanında klavye, güç kaynağı ya da ekran gibi unsurların verilmesi ise söz konusu bile değildi. Hatta resimlerden görebileceğiniz üzere, bilgisayarın basit bit kasası bile yoktu.

Apple-1 modelinden sadece 200 adet üretilmişti, bugün bunlardan geriye 50 kadarının kaldığı tahmin ediliyor. Ancak bunların büyük kısmı da çalışır durumda değil. Peki çalışan, eksiksiz bir Apple-1 bulursanız kaç para eder? Geçtiğimiz Çarşamba günü New York kentindeki Bonhams müzayede salonunda yapılan bir açık artırmada bu sorunun cevabı verildi.

Bir Apple hayranının koleksiyonundaki çalışır durumdaki Apple-1 bilgisayar, çıkarıldığı açık artırmada Henry Ford Vakfı tarafından müzeye konulmak üzere satın alındı. Vakıf bunun için tam 905,000 dolar ödedi! Daha önce benzeri bir satış geçtiğimiz yıl Almanya’da yapılmış, o zaman da bir başka Apple-1 için 671,400 dolar fiyat ödenmişti!