Anasayfa Haber İnternet Vergisi Macarları Sokağa Döktü!

İnternet Vergisi Macarları Sokağa Döktü!

İnternete konması planlanan yeni vergiler, Macaristan’da büyük çaplı protesto gösterilerine sebep oluyor.

Macaristan’da devletin internete yeni vergi koymaya niyetlenmesi, Macar halkını sokağa döktü. Devlet tarafından GB başına yarım Euro vergi konacağının ortaya çıkması, halkın her kesiminden insanın protestolara katılmasına sebep oluyor. Devletin aktarılan her 1 GB veriden vergi kesmeye kalkması, çoğu kişi tarafından iletişim özgürlüğüne gizli sansür uygulamaya kalkışmak olarak nitelendiriliyor.

Halk arasında internet kullanım oranının % 72 seviyesinde bulunduğu Macaristan’da, devletin bilişime böylesi bir vergi yükü bindirmeye kalkması, özel sektörün de pek hoşuna gitmemiş. İşadamları bu tür bir verginin maliyetleri çok artıracağını ve ülkedeki bilişim yatırımlarının yurt dışına kaçmaya başlayacağından korkuyor.

Hükümet ise bu verginin sadece servis sağlayıcılara getirileceğini, ayrıca bir üst sınırı olacağını bildiriyor. Ancak uzmanlar bu tür bir vergilendirmenin son tüketiciye yansımasının kaçınılmaz olacağında hemfikirler. Böyle bir vergilendirme girişiminin uzun vadede Macaristan ekonomisinde pek çok sektörde küçülmeye sebep olacağı, sonuçta büyük miktarda istihdam ve vergi kaybının olacağı konusunda hükümeti uyarıyorlar.

Yeni vergi kanunu henüz meclisten geçmiş değil. Macar halkı buna engel olmak için özellikle başkent Budapeşte sokaklarında gösteri ve yürüyüşler düzenliyor. Gösterilere katılımın çok yoğun olduğu ve artmaya devam ettiği bildiriliyor. Bu verginin halkın büyük kısmını ilgilendirdiği düşünülürse, bu pek şaşırtıcı bir gelişme sayılmaz.