Anasayfa Haber PC Pazarı 2023 Yılında Daralmaya Devam Edecek

PC Pazarı 2023 Yılında Daralmaya Devam Edecek

Son dönemde PC’lere olan tüketici talebinin zayıfladığına dair birçok rapor karşımıza çıkıyor. Bir duraksama olduğunu kesin olarak söylemek mümkün, ancak artık piyasanın 2022’de ne kadar daralacağı konuşuluyor. IDC, pazarın 2022’de büyük oranda daralacağını ve işlerin bir yıl daha böyle devam edeceğini söyledi.

Araştırma firması, 2021’de yapılan 348,8 milyon adetlik satışa kıyasla 2022’de toplam 305,3 milyon adet PC satılacağına inanıyor. Arada 43,5 milyonluk ve %12.8’lik fark söz konusu. Tablet satışları ise bir önceki yıla %6.8 farkla 156,8 milyon adede düşecek.

Toplamda kişisel bilgi işlem cihazlarının (PC’ler, tabletler, PCD’ler) sevkiyatları, 2022’de %10.8 zayıflayarak 462.1 milyon adet olacak. PC ve tablet satışları, rapora göre 2025’te bile pandemi öncesi zirvelere geri dönemeyecek.

Tüm bu gerileme hikayesinin ardındaki temel nedenlere gelelim. IDC, son yıllardaki büyük taleple birlikte artık tüketicilerin doygunluğa ulaştığını söylüyor. Ayrıca küresel ekonominin zayıfladığından ve enflasyon oranlarından bahsediyorlar.

IDC’nin verileri, Jon Peddie Research’ün yakın tarihli raporunu da dolaylı olarak doğruluyor. Bu raporlar, PC üreticilerine yapılan CPU gönderilerinin yıldan yıla %33,7 düştüğünü ve harici masaüstü ekran kartları sevkiyatlarının ikinci çeyrekte %9.6 düştüğünü (yıllık bazda) gösteriyordu.

Öte yandan, IDC Devices & Displays araştırma başkan yardımcısı Linn Huang şu sözleri söylemişti:

Ekonomideki ters rüzgarların hız kazanması ve tüketici duyarlılığının kötüleşmesiyle birlikte önümüzdeki altı çeyrekte piyasanın daralmasını bekliyoruz. Bir sonraki büyük yenileme döngüsü için ekonomik iyileşme, tahminimizin dış yıllarında bir miktar büyümeyi destekleyebilir. Hacimler pandemi zirvelerine ulaşmayacak olsa da, tüketici pazarının daha premium ürünlere doğru yönelmesini bekliyoruz.