Anasayfa Teknoloji Mercedes G-Code Sırlarla Dolu!

Mercedes G-Code Sırlarla Dolu!

Mercedes tarafından hazırlanan G-Code prototipi hayli sıra dışı yeni teknolojilerle donanmış olarak karşımıza çıkıyor.

Mercedes tarafından Çin’in başkenti Pekin kentinde açılan yeni ar-ge merkezinin hizmete girişi, firmanın G-Code prototipini tanıtmasıyla kutlandı. Nissan Juke benzeri bir tasarıma sahip olan G-Code, yakında üretime girecek bir model değil. Firma bu prototipi sırf yeni tasarım anlayışını ve üzerinde çalıştıkları yeni teknolojileri sergilemek için hazırlamış.

Ancak her ne kadar G-Code üretime girmeyecek olsa da, içinde bulunan yeni teknolojileri önümüzdeki yıllarda yeni Mercedes modellerinde görmemiz mümkün olabilir. Çünkü bu araç özellikle çevreci teknolojilerle ağzına kadar dolu ve otomotiv sektörü de yeni çıkan kanunlara uyum sağlamak için bu yönde ilerliyor.

Aracın iç ve dış tasarımı Mercedes’in daha akıcı ve yekpare hatlara yönelmeye başladığını göstermesi açısından önemli. Dış tasarım daha aerodinamik çizgilere sahip, iç tasarım ise açıkça yolcu konforunu ve güvenliğini ön planda tutmak için düşünülmüş. Ancak esas şaşırtıcı teknolojiler kaputun hem altında, hem de üstünde saklanıyor.

G-Code motor olarak gücünü ön tekerleklere veren içten yanmalı bir motor kullanıyor. Ancak yakıt olarak doğrudan hidrojen kullanıyor. Burada hidrojenden güç üretmek için yakıt hücresi yerine içten yanmalı özel tasarım bir motor kullanılması hayli farklı bir yaklaşım olmuş, ancak sonuçta bu motor da atmosfere atık olarak sadece su buharı veriyor.

mercedes-benz-g-code-02

Aracın ikinci motoru ise elektrikli ve gücü arka tekerleklere veriyor. Her iki motor da birlikte çalışarak üretilen toplam beygir gücünü artırabiliyor. Ne var ki elektrikli motorun birden fazla güç kaynağı mevcut. Öncelikle ana motor tarafından ya da doğrudan şarj istasyonundan doldurulabilen bir bataryası mevcut. Fakat bunun dışında bir kaç kaynaktan daha besleniyor.

Bunlardan ilki fren ve süspansiyon sistemi, G-Code gerek fren yaparken, gerek yoldaki engebelerden geçerken devamlı elektrik üretiyor ve bununla bataryasını besliyor. Fakat bataryayı besleyen en önemli güç kaynağı aracı kaplayan özel boya. “Multi-voltaic” olarak tabir edilen bu boya, aracın tüm kaportasını güneşten elektrik çeken bir güneş paneline dönüştürüyor.

Bu özel boya sadece güneş ışığından beslenmiyor, aynı zamanda araç ilerlerken gövde üzerinde oluşan rüzgar sürtünmesini de elektrik enerjisine çevirme yeteneğine sahip! Tabii Mercedes bunun tam olarak nasıl işlediğini açıklamıyor, ancak özellikle açık yolda aracın hızı arttıkça daha fazla elektrik üretebiliyor.

Mercedes’in G-Code içine yerleştirdiği tüm bu yeni teknolojileri ne zaman ya da hangi araçlarda kullanacağı henüz belli değil. Ancak aracın bu ay sonunda düzenlenecek olan 2014 Los Angeles otomobil fuarında görücüye çıkması bekleniyor. Belki o zaman firmanın planları hakkında basına daha fazla bilgi verilebilir.