Anasayfa Haber Microsoft Eski Windowsları Rafa Kaldırıyor

Microsoft Eski Windowsları Rafa Kaldırıyor

Microsoft’un Windows 7 ve Windows 8 işletim sistemleri büyük ölçüde satıştan kalkıyor.

Microsoft daha önce belirlediği satış ve pazarlama planına göre hareket ederek, Windows 7 ve Windows 8 işletim sistemlerini önemli ölçüde pazardan çekiyor. Ekim sonu itibariyle yürürlüğe giren bu karara göre, artık bu işletim sistemleri piyasada satılmayacaklar. Ancak her ikisine de verilen teknik destek ve güncellemeler devam edecek.

Buna göre, Windows 7 Home Basic, Home Premium ve Ultimate sürümleri artık doğrudan tüketiciye satılmayacak. Ayrıca hiçbir üretici bu işletim sistemlerini yeni ürettiği bilgisayarlara kurmayacak. Stoklarda kalan ürünler tükendikten sonra bu işletim sistemini içeren yeni bir ürün bulmak mümkün olmayacak.

Öte yandan Windows 7 Professional ve Windows 8 işletim sistemleri de artık doğrudan tüketiciye satıştan kalkıyor. Ancak bu iki işletim sistemi bir süre daha bilgisayar üreticileri tarafından yeni üretilen cihazlara kurulmaya devam edilecek. Microsoft 2015 yılında Windows 10 işletim sistemini resmen piyasaya çıkardığında, bu da sona erecektir.

Microsoft bu sayede tüketicileri Windows 8.1 ve ardından da Windows 10 işletim sistemine geçmeye yönlendirmeyi planlıyor. Son verilere göre dünya genelinde Windows XP kullanımının düşmeye, Windows 8.1 kullanımının ise artmaya başladığı görülüyor. Bunun en önemli sebeplerinden biri eski bilgisayarların artık ömürlerini dolduruyor olmasıdır. Ayrıca yeni nesil yazılımların ve donanımların Windows 8.1 ile uyumu da eski alışkanlıkları değişmeye zorluyor.