Anasayfa Makale Word Ve Excel’de İşinizi Kolaylaştıracak 10 Kısayol

Word Ve Excel’de İşinizi Kolaylaştıracak 10 Kısayol

Ofis işlerinin vazgeçilmez yazılımları olan Word ve Excel’i buradaki kısayollar ile daha hızlı ve daha etkili kullanmak mümkün.

Microsoft Office ürün yelpazesi içindeki en popüler yazılımlar şüphesiz Word ve Excel. Çok geniş bir kullanıcı kitlesi bulunan Word ve Excel’i, neredeyse her kullanıcı günlük olarak kullanıyor. Ancak harcanan zamanı bazı kısayollar ile azaltmak mümkün.

1. Geri Al / Yinele

Uzun metinler yazarken yazım hatası yapmak veya yanlış bir cümle yazmak pek çok kullanıcı için kaçınılmazdır. Böyle durumlarda Backspace ile harf harf silmek yerine Ctrl + Z  kombinasyonu ile son yazdığınız yazıları hızlı bir biçimde geri alabilirsiniz. Alternatif olarak Alt tuşuna basarak Office kısayollarını etkinleştirebilir ve menüden Geri al komutuna tekabül eden harf veya numaraya basabilirsiniz.

Geri al komutuna ters olarak Yinele komutunu da sık sık kullanma ihtiyacı duyabilirsiniz. Yanlışlıkla fazladan metin sildiğinizde, sildiğiniz metinleri tekrardan yazmak yerine Ctrl + Y kombinasyonu ile son geri alınan metni geri getirebilirsiniz.

2. Bul ve Değiştir

bul ve değiştir

Sayfalar dolusu yazı veya satırlar dolusu liste arasında aradığınızı bulmak için teker teker yazıları okumanıza gerek yok. Ctrl + F kombinasyonu ile açacağınız pencerede, aramak istediğiniz kelimeyi veya kelime grubunu girerek, dosyada var olan sonuçlar arasında gezinti yapabilirsiniz. Bir kelimeyi, doğrudan bir başka kelime ile değiştirmek içinse Ctrl + H kombinasyonu ile Bul ve Değiştir penceresini açabilir, değiştirmek istediğiniz kelimeyi ve yeni kelimeyi girerek dilediğiniz değişimi gerçekleştirebilirsiniz.

3. Kes / Kopyala / Yapıştır

Bu kısayollar neredeyse herkes tarafından biliniyor. Ctrl + X kesme, Ctrl + C kopyalama ve Ctrl + V yapıştırma için kullanılıyor. Ancak bu kısayollara da bir alternatif mevcut. Word veya Excel’de Alt tuşuna basıp Office kısayollarını etkinleştirdikten sonra, sırasıyla Ş-X kesme, Ş-C kopyalama ve Ş-V yapıştırma işlemini görüyor. Excel’de ise bu kısayolların dışında ek olarak pek çok yapıştırma seçeneği bulunuyor.

4. Hepsini Seç

Word veya Excel’de, belgenin tamamını seçmek için Ctrl + A klavye kısayolunu kullanabilirsiniz. Office kısayollarında ise aynı işlemi Alt tuşuna bastıktan sonra sırasıyla Ş-Ü-N  tuşlarına basarak gerçekleştirebilirsiniz.

5. Yazdır

Hazırladığınız belgeleri yazmak için klavyeden Ctrl + P veya alternatif olarak Ctrl + Shift + F12 kısayollarını kullanabilirsiniz. Yazma önizlemesi içinse Ctrl + F2 kısayolunu kullanmak mümkün. Office kısayollarında ise Alt tuşuna bastıktan sonra sırasıyla D-M tuşlarına basarak bu işlemi yapabilirsiniz.

 6. Git

git

Word ve Excel’de belirli bir hücre, paragraf veya sayfaya gitmek için kullanabileceğiniz git komutu, yeri bilinen metin veya formüllere ulaşımı kolaylaştırıyor. Office kısayolları aracılığıyla Alt tuşuna bastıktan sonra sırasıyla Ş-L-U-T harflerine basarak hızlıca Git ekranına ulaşabilir, bu ekranda gitmek istediğiniz veri türünü ve konumunu girerek ulaşmak istediğiniz veriye ulaşabilirsiniz.

7. Home

Word’de, Home tuşuna basarak bulunduğunuz satırın en başına dönebilirsiniz. Ctrl + Home kombinasyonu ise dökümanın başına dönmenizi sağlar. Excel’de ise Home tuşu sizi bulunduğunuz satırın başına götürüken, Ctrl + Home kombinasyonu sizi A1 hücresine geri götürür.

8. Ctrl

Word kullanırken Ctrl tuşuna basılı kalarak sol ve sağ okları basıp kelimeler arasında hızlıca geçiş yapabilir, aşağı ve yukarı ok tuşlarına basarak satır başları arasında gezebilirsiniz. Sayfalar arası hızlıca gezinti içinse Ctrl + PgUp / PgDn kombinasyonlarını kullanabilirsiniz.

Excel’de ise Ctrl + yön tuşları ile satır ve sütunlarda hızlıca gezinti yapabilir, Ctr + PgUp / PgDn tuşlarıyla, kullanılan hücrelerin başı ve sonu arasında geçiş yapabilirsiniz.

9. Shift

Shift tuşu, genel olarak belirli yazıları seçmekte kullanılıyor. Word içinde de bu özellik geçerli. Shift + End tuşuna basarak, imlecin bulunduğu noktadan cümlenin sonuna kadar olan bütün yazılar seçilebilir. İmleçten cümlenin başına kadar olan yazıları seçmek içinse Shift + Home tuşu kullanılıyor. Seçme işlemini bir alt veya üst satıra taşımak için, yukarıdaki kombinasyonların yanı sıra aşağı ve yukarı okları kullanabilirsiniz. Shift + PgUp / Pg/Dn kombinasyonu ise sayfanın üçte birlik bir kısmını hızlıca geçmenizi sağlıyor.

10. End

End tuşu Word’de sizi cümlenin sonuna götürüyor. End tuşunu Ctrl ile birleştirdiğiniz zaman ise dökümanın sonuna hızlı bir geçiş yapabilirsiniz. Ancak End tuşunun asıl işlevi Excel’de karşımıza çıkıyor. End tuşunu herhangi bir yön tuşuyla kullandığınızda, kullandığınız yöndeki en son aktif hücreye geçiş yapabilirsiniz. Eğer kullandığınız yönde herhangi bir aktif hücre yoksa, End tuşu sizi o yöndeki en son hücreye götürecektir.

ctrl end

Aktif hücrelerin bulunduğu bir çalışma belgesinde ise Ctrl + End kombinasyonu ile, kullanılan en alt ve en sağdaki hücreye geçiş yapabilirsiniz. Eğer çalışma alanınızın dışında herhangi bir hücrede en ufak bir değişiklik veya biçimlendirme yapılmışsa, Ctrl + End kombinasyonu o hücreyi de hesaba katacaktır.