Anasayfa Haber Intel, Tabletlere Desteği Kesiyor

Intel, Tabletlere Desteği Kesiyor

Tablet çılgınlığı devri başladığı gibi hızlı bitti ve Intel de tablet pazarındaki stratejisini değiştirdi.

Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlarda pazarın büyük kısmına hakim olan Intel, tablet piyasasına geç girmenin bedelini ödüyor. Mobil donanımların yükselişini ön göremeyen şirket, sonradan katıldığı yarışta pazar payını elinden kaçırdığını farkedince önemli bir karar almıştı: Tablet üreticileri Intel kullanmaya teşvik etmek.

Intel’in 2014 için tablet hedeflerine daha önceki haberimizde yer vermiştik: Intel, Tablet Pazarını Ele Geçirmek İstiyor. Intel, zararına bile olsa tablet piyasasında yer edinmek için Atom işlemcileri kullanan tabletlere ürün başına 51 dolara varan bir bütçe ayırdı. Bu rakam Bernstein Research firmasının tahmin ettiği tutar, gerçek miktar daha düşük ya da yüksek olabilir. Ancak şu kesin ki bu bütçe Intel tercih eden tablet üreticilerini teşvik etmek için verildi. Tablet çılgınlığı esnasında 100 dolara bile tablet bulunduğu esnada bunun ne kadar büyük bir destek olduğunu görebilirsiniz. Bugün Türkiye’de 200 TL altına, hatta dolar ile söylersek 80 dolar altına Intel tablet bulmak mümkün. Bunun 51 dolarını Intel’in karşıladığını düşünürseniz, verilen desteğin çapı anlaşılıyor. İşte bu devir artık bitti ve Intel tabletlere desteğini kesti.

Peki neden? Devir başladığı gibi hızlı kapandı ve tablet satışları büyük bir düşüş yaşadı. Kullanıcılar şu an üretkenlik sunmayan, dayanıklı olmayan ya da performans vermeyen tabletleri yeğlemiyor. Hali hazırda çok güçlü ve gelişmiş tablet bilgisayarlar pazarda kendilerine yer bulmalarına karşın, peynir ekmek gibi markalı markasız tablet satışı günleri sona erdi. Akıllı telefonlarda bile pazarda büyük bir değişim var. Artık sadece en iyi tabletler hayatta kalacak.

Bu Intel’in ilk hatası değil

Intel’in eski CEO’su Paul Otellini’nin iPhone için işlemci üretmeyi reddetmesi, Apple iPad döneminde de Apple’ın Intel yerine kendi tasarladığı A4 işlemciyi seçmesi bu durumda etkili olmuştu. Intel’e kalan iki yol vardı: Android ve Windows tabletler. Bu konuya da daha öne iPhone işlemcisini Intel üretseydi haberinde yer vermiştik.

Uzun vadede pazar payını ele geçirip hakimiyet kurmak isteyen Intel, sadece 2013 yılında bu iş için Morgan Stanley‘in araştırmasına göre 3 milyar dolar harcadı. 2014’te bu tutarın 4 milyar dolar olduğu düşünülüyor. Yani işlemci devi iki yıldır tablete inanılmaz paralar harcamasına rağmen bunun karşılığını alamadı. Intel’in mobil bölümü sadece 50 milyon dolar kazanç sağlayabildi, masaüstü bölümün kazancı ise 8 milyar doların üzerinde, yani manzara ortada. Intel her yıl masaüstünden daha fazla para kazanırken, mobil ürünlerde kan kaybediyor. Bir yandan da giyilebilir teknolojiler gibi teknolojilere yatırım yaparak bir sonraki trendi kaçırmak istemiyor. Ancak Google Glass hakkındaki son haberimizi ve Teknoloji Gündemi’nin eski bölümlerini izlerseniz bunun ne kadar yararlı olacağının tartışılabilir olduğunu da göreceksiniz.

Teknoloji Gündemi – Giyilebilir Teknolojiler ve Makinelerin İnterneti

Teknoloji Gündemi – Mobil Pazardaki Değişiklikler

Teknoloji Gündemi – Akıllı Saatler Para Tuzağı mı?

Peki ne olacak? Intel artık tablete desteği kesecek ve üreticilere böyle büyük paralar dağıtmayacak. Hatta şirketin mobil bölümünü kapatarak masaüstü bölümü ile birleştirmesi bile gündemde. Ucuz ve Intel işlemci kullanan tabletlere gelince, Intel desteğinin kesilmesiyle ucuz tabletler tekrar ya Mediatek gibi firmaların yongalarına dönecek ya da fiyatları muazzam bir artış yaşayacak.

Öte yandan Intel henüz ne cep telefonlarından, ne de Atom’dan ümidi kesmiş değil. Şirket yeni nesil işlemcileri geliştirmeyi sürdürüyor. Ancak artık parasal boyut olarak kendisini geride bırakan Qualcomm gibi bir dev ile nasıl rekabet edecek, onu da bekleyip göreceğiz. Daha önce Intel Tahttan Düştü haberiyle bu durumu da siz okurlarımıza aktarmıştık. Sonuçta uzun süredir böyle olacağı belliydi ancak yine de rota değiştirilmedi ve sonuçları gayet ortada.

Technopat ekibi olarak konuyu konuştuğumuzda karşımıza çıkan tablo ise şöyle: Intel önümüzdeki günlerde bizim gördüğümüz kadarıyla masasüstünden para kazanmayı sürdürecek, cep telefonlarında da başarısını artıracak. Ancak tablet piyasasındaki stratejisini daha gerçekçi bir biçimde gözden geçirecek. Giyilebilir teknolojiler alanında da tablet piyasasındaki başarısızlığı daha küçük ölçekte de olsa tekrar yaşamaları pek uzak bir ihtimal değil.

20 Yorumlar

  1. Cezalı olduğum halde nasıl tekrar ceza alabiliyorum sizde iyice saçmaladınız. Tamam iyi bir forum’unuz var ama bu şekilde de olmaz her şeye ceza veriyorsunuz. Buraya yazmamız gereken yazıları başka yerlere yazmak zorunda kalıyoruz. Yöneticilerinize bir göz atsanız iyi olur.

  2. Cezalı olduğum halde nasıl tekrar ceza alabiliyorum sizde iyice saçmaladınız. Tamam iyi bir forum’unuz var ama bu şekilde de olmaz her şeye ceza veriyorsunuz. Buraya yazmamız gereken yazıları başka yerlere yazmak zorunda kalıyoruz. Yöneticilerinize bir göz atsanız iyi olur.

    • Nvidia Tegra K1 hazır olduğu halde pazara giremedi, zorluyor. AMD bu dönem konsollarda atağını yaptı ancak mobil bölümünü daha önce sattığı için şimdi bu konuda hızlı bir adım atmaları zor görünüyor.

  3. Çabuk gaza gelmeyin… Evet flappy bird oynadığınız telefonlarda qualcom işlemci var ama boğaz ağrısı şikayetiyle gittiğiniz ve kanser olduğunuzu öğrendiğinizi mr cihazı Intel işlemci kullanıyor. Ek olarak tedavi olurken sizin bütün sağlık bilgilernizin tutulduğu server ve ödeme yaptığınız bankanın bilgisayarlarının hepsi Intel Inside. Gerçek hayat borsadaki parasal değerle ölçülemez.

    • Mehmet Bey, zaten yazıyı okursanız bu yorumda yazdıklarınızı bulacaksınız. Flappy Bird oynatan ucuz tablet bilgisayarlara destek için iki yılda 7 milyar dolar harcayıp bir sonuç elde edemediler, öte yanda artık adını anmadıkları masaüstü bilgisayarlar ve sunucular, bütün gelirlerini elde ettikleri ve yarar sağladıkları yer oldu. Güzel bir yorum yapmışsınız, elinize sağlık ancak rica ederim yazının detaylarını es geçmeyin.

      • Ali Bey; anlatmak istedikleriniz daha çok düşünen ve sorgulayan insanlar için dile getirilmiş cümleler ama inanın insanların büyük çoğunluğu bu yazdıklarınızdan Post-PC çağının tamamen safsatadan ibaret olduğu gerçeği yerine “intel yerine Qualcomm’ lu bir cihaz tercih etmeliyim” şeklinde olacak. Ben de bu insanlara IT sektörünün cep telefonlarından ibaret olmadığını hatırlatmak istedim

  4. Ali bey aslında en baştan beri Intel’in öngördüğü senaryo gerçekleşti. Sadece gerçekleşmesi biraz uzun sürdü lakin Intel hiçbir zaman tablet piyasasının ortalığı kırıp geçeçeğini öngörmedi ve zaman onu haklı da gösterdi. Evet uzun süren tablet çılgınlığından son anda nemalanmaya çalıştılar ama bunun “artık” anlamsız olduğunu yazınızın ayrıntılarında da okuyabiliyoruz. Intel “tok” bir firma olduğu için kendisine büyük gelir getirecek alanlar arıyor ve elinde ki en büyük silahı hiç bir zaman kullanmaktan çekinmiyor; altyapıyı belirlemek, Intel’in belirleyeceği teknolojik metodolojiye uymayacak bir firma tanımıyorum. (Maalesef)

    • Çok doğru bir tespit ancak kendi belirledikleri stratejiye uymamış oldular ve bunun bedeli 2 yılda 7 milyar dolar oldu. Sonuçta bu para AR-GE’ye yatırılabilirdi. Büyük şirketlerin bu tür sorumlulukları da var ya da en azından bence olmalı :) Güzel yorumlar için teşekkür ederim.

    • Sadece sahip oldukları patentler yüzünden bile ortadan kalkmaları söz konusu değil, sayısız teknolojiye imza atmış dev bir şirket. Bununla birlikte rekabetin geliştiği günler göreceğiz.

      • sadece kendi markasına tablet pc işlemcisi verir kendi markasını satarak kapanır… intel işlemcili tablet almayız… ucuz diye intel işlemcili ürün alınmaz… + sooğuk espiridi kapansın… dedim… :P

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version