Anasayfa Video Kafa Ayarı Kafa Ayarı #26 – V1 Roketinden Bugüne Cruise Füzeleri

Kafa Ayarı #26 – V1 Roketinden Bugüne Cruise Füzeleri

Yeni Kafa Ayarı’nda konumuz Alman V1 Roketinden bugüne Cruise füzelerindeki temel teknolojiler ve Türk yapımı SOM Cruise füzesi…

Füzeler uzay çalışmalarının da temelinde olan, bilim ve teknolojiyle ilgilenen pek çok insanın ilgisini çeken silahlardır. Sayısız füze çeşidi içerisinde bu defa Cruise füzelerini konuşuyoruz. ABD’nin 1991 Körfez Savaşı esnasında Operation Desert Storm yani Çöl Fırtınası Operasyonu ile dünya gündeminde önemli yer tutan, ilgi çeken Cruise füzelerinin tarihi aslında 1900’lere kadar uzanıyor.

Biz de Kettering Bug‘dan Sergey Korolev’in GIRD projesine kadar pek çok Cruise Füzesi çalışmasını konuşurken, Pulse Jet motorları, yakıtta yaşanan bazı kritik değişimler ve navigasyon sistemleri üzerine temelleri de anlatmadan olmaz. Modern örneklerden Tomahawk füzesi ve denizaltından ateşlemenin çözümü gibi detaylar da sizleri bekliyor.

tomahawk-cruise-fuzesi
Tomahawk

Daha önceki Kafa Ayarı bölümlerinde tanklardan bahsettiğimizde özellikle Türkiye’de geliştirilen savaş araçları ve teknolojiler üzerine de pek çok soru gelmişti. Bu yüzden yerli SOM – Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat projesini, Tübitak SAGE araştırmasını, Roketsan üretimini ve gerçekleştirilen testleri de programımızda ele aldık.

 

Sıcak bir çay, güzel bir Türk kahvesi eşliğinde afiyet ve iyi seyirler dileriz.

Not: SOM A, SOM B1, SOM B2 ve SOM J olmak üzere 4 farklı SOM Cruise füzesi geliştiriliyor. SOM J modeli F-35 JSF’de kullanılacak iki Cruise füzesinden biridir. Tübitak SAGE’nin SOM sayfasında teknik detayları bulabilirsiniz.

SOM_cruise_missile_mockup_on_MSPO_2014.jpeg
Tübitak SAGE – Roketsan SOM

Disclaimer: Girişte ve sonda kullandığımız görüntüler 2. Dünya Savaşı’ndan kalma Alman V1 kullanımı üzerine resmi eğitim videolarından parçalardır. Public Domain kapsamında kullanılmıştır. Programımız tamamen sohbet ve teknoloji tutkusu üzerinedir.

som_satha-atilan-orta-menzilli-muhimmat
F-16’da SOM