Anasayfa Haber Windows 10, FLAC Destekleyecek!

Windows 10, FLAC Destekleyecek!

Microsoft yeni işletim sistemiyle birlikte daha önce asla desteklemediği dosya biçimlerine tam destek vermeye hazırlanıyor.

Daha önce başka bir haberimizde Windows 10’un beklenmedik bir biçimde MKV uzantılı video dosyalarına destek vereceğini yazmıştık. Daha sonra Microsoft bu haberi doğrulamış ve MKV desteğinin işletim sistemine entegre edileceğini de vurgulamıştı. Şimdi de ortaya FLAC desteği verileceği çıktı!

FLAC (Free Lossless Audio Codec) dosya biçimi genellikle çok yüksek kaliteli ses dosyaları dinlemek ya da işlemekle uğraşanların tercih ettikleri bir format. Ancak sunduğu kalite karşısında gün geçtikçe daha fazla kullanıcının ilgisini çekiyor. FLAC’ın en önemli özelliği, ham stüdyo kayıtlarını ortalama % 50-60 oranında ve hiç frekans kaybı olmadan sıkıştırabilmesi. Haliyle dosya boyutları MP3 gibi formatlarla kıyaslayınca daha yüksek oluyor, ancak aradaki kalite farkını en müzik kulağı olmayan kullanıcı bile anlayabiliyor.

Microsoft geçmişte çeşitli sebeplerden dolayı MKV ya da FLAC gibi dosya formatlarını görmezden gelmeyi tercih ederdi. Şirketin çabaları daha ziyade kendi geliştirdikleri dosya biçimlerini piyasaya dayatmak yönündeydi. Ne var ki geçen yıllarla birlikte bunun işe yaramadığını artık kabul etmişe benziyorlar. Çünkü FLAC ve MKV gibi üçüncü parti dosya biçimlerine Windows 10 içinde verilecek destek sadece Media Player seviyesinde kalmayacak.

Aksine Microsoft bu tür dosya biçimlerine verilen desteğin, işletim sistemine yapısal entegrasyon seviyesinde olacağını özellikle vurguluyor. Bu da özellikle içerik yaratan profesyonel kullanıcıların hayatını çok daha kolaylaştıracaktır. Sıradan kullanıcılar ise oyunlardan filmlere kadar pek çok alanda daha kaliteli içeriğe ulaşma imkanı bulacaklar.