Anasayfa Makale GIMP İçin GAP Eklentisi Kurulum Rehberi

GIMP İçin GAP Eklentisi Kurulum Rehberi

GIMP programına animasyon işleme özellikleri kazandıran GIMP Animation Pack’i nasıl yükleyeceğinizi anlatıyoruz.

GIMP, ücretsiz ve oldukça başarılı bir resim işleme programı. Normal koşullarda video ve animasyon işleyemeyen GIMP’e bu özellikleri kazandırmak ise GIMP Animation Pack (GAP) eklentisi ile mümkün. Bu eklentiyi doğru bir biçimde kurmak ise biraz zahmetli olabiliyor.

Öncelikle bu adresten GAP eklentisinin 2.6 sürümünü indirin. İndirdiğiniz arşiv dosyasını herhangi bir yere çıkartın. Kolay erişim için masaüstü idealdir. Arşivden çıkardığınız klasörün içinde 5 adet klasör göreceksiniz.

gap1

GAP-installer klasörüne girin ve normal bir şekilde kurulum sihirbazını başlatın. Kurulum sihirbazında dili seçin ve ilerleyin. Sonraki ekranda hedef kurulum klasörünün otomatik olarak seçilmediğini göreceksiniz. Gerekli bazı dosyalar elle yükleyeceğimiz için bu durum normal. Masaüstünde herhangi bir klasör oluşturun ve kurulum ekranında bu klasörü seçin. Kurulum tamamlandıktan sonra sihirbazı kapatın.

gap2

Kurulum için seçtiğiniz klasörün içinde lib ve share adında iki klasör oluşacaktır. Lib klasörünün gimp>2.0>plug-ins alt dizininde, sonradan değiştireceğimiz plugin dosyalarını bulacaksınız. Share klasörünün gimp>2.0>scripts alt dizininde ise sonradan değiştireceğimiz script dosyalarını bulacaksınız.

lib share

Değiştirilecek dosyaları C>Kullanıcılar>”Kullanıcı adı” dizinindeki .gimp-2.8 klasörü içinde bulacaksınız. Bu klasörün içindeki plug-ins ve scripts klasörlerinin içine, GAP kurumu sonrası elde ettiğiniz plug-ins ve scrpits klasörlerinin içindeki dosyaları atın.

gap3

Bu işlemden sonra GIMP’i çalıştırdığınızda Yeni Eklentiler Sorgulanıyor ekranını göreceksiniz.

gimp

Kısa bir süre sonra GIMP açılacak ve önceden olmayan Video sekmesi, tüm işlevleri ile kullanılabilir hale gelecektir.

gimp2