Anasayfa Video Kafa Ayarı Kafa Ayarı #28 – Crack ve DRM Savaşları

Kafa Ayarı #28 – Crack ve DRM Savaşları

Korsanın bile korsanının olduğu bir çağdayız. Bir yanda oyunu DRM ile korumaya çalışanlar, diğer yanda bunu kırmaya çalışanlar ile hiç bitmeyen bir savaşı ve kopya koruma teknolojilerini konuşuyoruz…

DRM yani Digital Rghts Management ile başlayan sohbetimiz, bunu kırmak için çalışan “Scene” üzerine devam ediyor. Sadece oyun geliştiricilerin kullandığı koruma yöntemlerini kırmakla kalmayan gruplar, bazen birbirlerinin yöntemlerini bile çalabiliyor. Skidrow ve Codex gibi grupların yaşadıkları da elbette dikkat çeken örnekler.

Kafa Ayarı #28’de en ilginç kopya koruma yöntemleri üzerine de konuşuyoruz. Pek çok farklı oyunda kullanılan ilginç yöntemler, oyuncuları ve editörleri şaşırtan eğlenceli hikayeler ortaya çıkartıyor. Bug sanılan pek çok sorun aslında programlama hatası değil, oyun geliştiricilerin, korsan oynayanlara karşı esprili silahları çıkıyor.

Sıcak çayınız ile iyi seyirler dileriz

Disclaimer: Technopat olarak sadece orijinal oyun tavsiye ediyoruz. Programda sözü geçen bilgilerin ve konuşmaların tamamı eğlence ve bilgilendirme amaçlıdır. Tersine Mühendislik denilen Reverse Engineering işlemi genellikle zararlı yazılımlara karşı bilgi toplama amacı ile yapılır, lisans haklarını ihlal eden türlerine karşı dikkatli olmanızda ve sözleşmeleri okumanızda fayda var. Kişisel kullanım için alınan Backup yani yedekler belirli oyunların ve uygulamaların lisanslarında serbest, bazı uygulamaların lisanslarında ise şartlarla sınırlanmış ya da engellenmiş olabilir. Next Next demeden önce yine okumanızda fayda var. Kişisel donanımlarınızın ya da yazılımlarınızın üzerinde yaptığınız modifikasyonlar geliştiricilerin haklarını çiğnemediği sürece serbesttir. Yani işin hukuku derin ve bazen tartışmalı olabilir.