Anasayfa Haber AMD, Catalyst Omega Sürücüsünü Yayınladı!

AMD, Catalyst Omega Sürücüsünü Yayınladı!

AMD’nin son zamanlarda yayınladığı en büyük güncelleme paketi olan Catalyst Omega, oyunculara adeta bir yılbaşı hediyesi!

AMD’nin yeni sürücü yayınlama politikasının bir sonucu olarak her yıl yayınlanması planlanan devasa güncelleştirme paketi Catalyst Omega’nın 2014 versiyonu geçtiğimiz gün yayınlandı. AMD, bu güncelleme ile birlikte çeşitli oyunlarda performans artışlarının yanı sıra oyuncuları sevindirecek pek çok yeni teknoloji de sunuyor.

AMD’nin teknik iletişim uzmanı Robert Hallock’un açıklamalarına göre yeni güncelleme öncelikli olarak yeni R9 ve R7 serilerini temel alacak. Bu da demek oluyor ki 7000 serisi veya R9 280 ve R9 280X ekran kartlarından birine sahip olan kullanıcılar, bu güncelleme ile birlikte gelen özelliklerin tamamına ulaşamayacak.

Catalyst Omega ile birlikte gelen en önemli yeniliklerden biri Virtual Super Resolution (VSR). AMD’nin NVIDIA cephesindeki Dynamic Super Resolution (DSR) hamlesine cevabı olan VSR teknolojisi, bazı durumlarda DSR’a göre daha kullanışlı olabiliyor. NVIDIA kullanıcıları, DSR teknolojisini kullanabilmek için GeForce Experience yazılımından gerekli ayarlamaları yapmak zorundayken, AMD kullanıcılarının Catalyst Control Center üzerinde bir kere VSR’ı açmaları yeterli.

VSR ile temelde aynı mantıkta çalışan DSR teknolojisi ile ilgili bilgi almak için bu teknolojiyi kullandığımız GTX 980 incelememizi izleyin!

FreeSync desteği ise yine Catalyst Omega güncellemesi ile birlikte kullanıcılara sunulan özelliklerden biri. Monitör ile ekran kartının belirli bir iletişim içerisinde çalışmasını sağlayan FreeSync, bu sayede de tearing ve micro-stuttering gibi bozulmaları engelleyebiliyor. Her ne kadar piyasada henüz FreeSync desekli bir monitör bulunmasa da, Samsung geçtiğimiz günlerde tanıttığı yeni 4K monitörlerinin hepsinde FreeSync desteğinin olacağını duyurdu. Ayrıca Robert Hallokc’un belirttiği üzere CES 2015’te üç firma daha FreeSync desteki monitörlerini tanıtacak.

freesync

2015 içinde piyasaya sürülecek FreeSync desteki 4K monitörlerin yanı sıra, Dell ve Apple’ın başlattığı 5K akımı için de AMD’den bir hamle geldi. Eğer aklınızda 5K çözünürlüğe sahip bir monitör alma planınız varsa, Catalyst Omega ile birlikte 5K desteğinin önünün açıldığını da belirtelim.

Catalyst Omega ile birlikte gelen son görüntü teknolojisi ise biraz abartı kaçmış gibi görünüyor. Eğer sisteminizde 4 adet AMD GPU varsa, Catalyst Omega ile birlikte Eyefinity teknolojisine tam 24 monitöre kadar destek veriliyor! 

Geliştirilmiş oyun performansı

Catalyst Omega’nın sunduğu bunca teknoloji her ne kadar oyuncular için yeni kapılar açsa da, genel oyuncu kitlesinin böylesi bir güncelleştirme paketinden beklediği temel unsur performans iyileştirmeleri olur. AMD de bu beklentilere karşılık vererek, gerek APU’ların, gerekse GCN mimarili yeni ekran kartlarının oyun performanslarını artırmış durumda. Özellikle APU’lardaki %29’a varan performans artışları, oyuncular için oldukça cezbedici.

catalyst-omega-apu

1080p çözünürlükte APU’larda gözle görülür bir performans artışı sağlayan Catalyst Omega, Ultra HD oyunculuğu da es geçmemiş durumda. Radeon R9 290X üzerinden yapılan testlerde, 4K çözünürlükte %19’a varan performans artışları söz konusu.

catalyst-omega-gpu

Video iyileştirme

Catalyst Omega, oyun teknolojileri ve geliştirmelerinin yanı sıra, video kalitesini artırmaya yönelik bazı yeni teknolojileri de kullanıcılara sunuyor. Bu teknolojilerden ilki olan Contour Removal, düşük çözünürlüğe sahip videoların oynatımı sırasında oluşan görüntü bozulmalarını düzeltiyor. Bu teknoloji, R9 280 ve 280X hariç bütün GPU’larda ve 25W üstü APU’larda destekleniyor.

catakyst-omega-contour-removal

Bir diğer görüntü iyileştirme teknolojisi ise 1080p Details Enhancement. Bu teknoloji contour removal ile oldukça benzerlik gösteriyor. Ancak contour removal teknolojisinin yanı sıra bu yöntem ile görüntünün berraklığı ve keskinliği arttırılıyor. Bu teknoloji ise AMD 7000 A serisi APU’larda ve sadece R9 285 ekran kartında destekleniyor. 2015’te çıkması beklenen R9 ve R7 300 serisinin de bu teknolojiye sahip olması bekleniyor.

catalyst-omega-1080p

Catalyst Omega ile birlikte gelen ve görüntü iyileştirmeye yarayan bir diğer yenilik ise UltraHD-Like Experience. Bu yöntem ile 4K monitörünüzde 1080p video oynattığınızda görüntü bozulmaları minimuma iniyor. Bu teknolojiyi AMD 7000 A serisi APU’lar ve R7 260 ve üstü bütün R serisi ekran kartları destekliyor.

catalyst-omega-fullhd-to-ultrahd

Son video iyileştirmesi ise, görüntü oynatımını daha akıcı hale getiren Fluid Motion Video. Bu teknoloji ile GPU’nun gücü kullanılarak videoda atlanan kareler, görülen karelerle birleştiriliyor. Bu teknolojiyi kullanabilmek için en az 35W’lık AMD 7000 A serisi APU’lara veya R7 260 ve üstü R serisi GPU’lara ihtiyaç duyuluyor. (R9 280 ve 280X hariç.)

AMD Catalyst Omega’yı indirmek için tıklayın!