Anasayfa Teknoloji Amerikan Donanması Laser Toplarını Deniyor

Amerikan Donanması Laser Toplarını Deniyor

Amerikan Donanması üzerinde uzun yıllardır çalışılan laser silahlarını gemilerinde denemeye başladı.

Düşmanı ışıkla vurmak, binlerce senedir üzerine kafa yorulan bir kavram. Laser teknolojisinin icadıyla birlikte bu kavram bilim-kurgu eserlerinden, günlük askeri kullanıma doğru yol almaya başladı. Uzun süredir bu teknoloji üzerinde çalışan firmalar tarafından geliştirilen laser topları, en sonunda Amerikan donanmasının savaş gemilerinde test edilmeye başlandı.

Amerikan donanmasının gemilerinden USS Ponce bu teknolojinin sınandığı ilk gemilerden biri oldu. LaWS (Laser Weapon System) adı verilen laser topu 30 kilowatt gücünde ve ortalama bir gemi topu taretinden çok daha az yer kaplıyor. Daha da önemlisi ise atış başına olan maliyetin sadece bir dolar civarında olması, normalde en düşük kalibre gemi toplarının mermileri bile yüzlerce doları aşan fiyat etiketlerine sahip oluyorlar. Ayrıca gemi jeneratörleri çalıştığı sürece silahın cephanesi bitmiyor ve gemide patlama riski yüksek bir cephanelik bulunmasına da gerek kalmıyor.

LaWS şimdilik insan kumandasıyla hedefe yönlendiriliyor, bunun için de bir kamera sistemi ve oyun konsollarındakine benzer bir oyun kontrol cihazı kullanılıyor. Aşağıdaki videoda da sistemin nasıl çalıştığına dair kabaca bir fikir edinmek mümkün. Ancak 2020 yılından itibaren Amerikan savaş gemilerine takılması planlanan LaWS sistemi buradaki prototipten daha gelişmiş olacak.

LaWS sisteminin son halinin en az 100 kilowatt atış gücüne sahip olması ve tamamen otomatik hedef bulma yeteneğiyle donatılması planlanıyor. Bu sayede laser topu gemiye yaklaşan tehditlerin algılanmasıyla birlikte çok hızlı bir şekilde tepki verebilecek. Bu sistemin özellikle top mermisi, anti-gemi füzesi ya da silahlı devriye botları gibi küçük ama çok hızlı hedeflere karşı etkili olduğu testlerde de ispatlanmış.

Bu arada aşağıdaki videoyu izlerken filmlerdeki gibi parlak ışıklar ve gösterişli efektler olmaması sizi yanıltmasın. Filmlerde gördüğünüz laser efektleri sırf görsel kaygılarla kullanılır ve gerçekte laser ışınını çıplak gözle görmek pek mümkün değildir. Nitekim bu videoda da laser topu saniyeler boyunca ateşlendiğinde bile hedefe giden herhangi bir ışık görmek mümkün olmuyor. Ancak hedefteki cephane ya da yakıt gibi patlayıcı unsurların ateş almasından kaynaklanan patlamalar rahatça görülebiliyor.

https://www.youtube.com/watch?v=D0DbgNju2wE