Anasayfa Teknoloji DARPA, Atmacalardan İlham Alıyor

DARPA, Atmacalardan İlham Alıyor

Daha zeki ve çevik insansız hava araçları için yeni ilham kaynağı atmacalar olacak.

Amerikan Ordusu için en akıl almaz yeni teknolojilerin geliştirilmesinden sorumlu olan DARPA, bu kez de dikkatini sık ormanlarda yaşayan atmacagillere çevirmiş. Bu kuşlar hiç tanımadıkları ve son derece sık ağaçlı ormanlarda, her türlü engelin arasından süzülerek uçabiliyorlar.

DARPA’nın amacı bu kuşların böyle uçmayı nasıl başardığını keşfetmek. Ardından da öğrenilen bilgileri daha küçük, çevik ve zeki insansız hava araçları geliştirmek için kullanmak. Halen mevcut insansız hava araçları (UAV) açık alanlarda ve yüksek irtifalarda güvenli biçimde uçabilecek kadar yetenekli hale geldiler. Ne var ki iş bir binanın koridorlarında dolaşmaya gelince, en maharetli UAV bile başarılı olamıyor.

Minyatür UAV’ların özellikle insanların girmesi tehlikeli olan dar ve girilmesi zor yerlerde rahatça dolaşabilmesi, pek çok farklı alanda kullanılmalarının önünü açacaktır. Bu alanlar askeri keşiften tutun da, afet bölgelerinde arama ve kurtarma yapmaya kadar geniş bir yelpaze oluşturuyorlar.

Nitekim DARPA’nın bu yeni çalışmayla yapmak istediği, saatte 90 kilometreye varan hızlarla uçabilen ve yıkık bir binanın içinde bile GPS sinyali gibi dış etkenlere bağımlı olmadan hızla keşif yapabilen mini UAV’lar geliştirmek. Bu iş için başlatılan projeye de Hızlı Hafifsiklet Otonomi (Fast Lightweight Autonomy – FLA) adı verilmiş. Bunun için yapılan çalışmaların temeline atmaca gibi bu işin ustası kuşların yerleştirilmesi de çok şaşırtıcı değil.

https://www.youtube.com/watch?v=_bXHLznnQmY