Anasayfa Haber İran’ın Yeni İnsansız Uçakları!

İran’ın Yeni İnsansız Uçakları!

Hürmüz Boğazı’ndaki askeri tatbikatlarda, İran’ın yeni insansız hava araçları da boy gösterdi.

Dünyanın en önemli ve gerilimli bölgelerinden biri olarak kabul edilen Hürmüz Boğazı’nda İran tarafından yapılan askeri tatbikatlarda, ülkenin yeni insansız hava araçları da boy gösterdi. Yasir ve Raad-85 kod adlarıyla anılan bu insansız hava araçları, İran tarafından farklı amaçlarla geliştirilmişler.

Askeri havacılık uzmanlarının analizlerine göre, bu araçlar Amerikan Boeing firmasının ürünü olan ScanEagle adlı insansız araçlara çok benziyorlar. İran’ın 2012 yılında bu araçlardan üçünü toprakları üzerindeyken inmeye zorladığı ve el koyduğu biliniyor. Bu yüzden de bu benzerlik aslında çok şaşırtıcı sayılmaz.

İran’ın yeni insansız araçları bir mancınıktan fırlatılıyorlar, uzaktan kumandayla yönetiliyorlar ve havada ortalama 10 saat kadar kalabiliyorlar. Yasir kod adlı model öncelikle keşif ve gözetleme için tasarlanmış. 360 derece gözlem yapabilen bir kamera sistemine sahip. Raad-85 ise yapısal olarak Yasir’e benzemekle birlikte, biraz daha farklı bir amaca yönelik geliştirilmiş.

Raad-85 gövdesinde bir savaş başlığı taşıyor. Belli boyutların üzerindeki İHA’ların füze ve roketlerle donatılması sıra dışı değildir. Ancak Raad-85 tespit edilen hedefi füzeyle vurmak yerine, doğrudan üzerine intihar dalışı yaparak saldırıyor. Bu tasarım bir İHA için pek alışılmış değil, çünkü ordular genellikle bu araçları olabildiğince uzun süre kullanılmak üzere tasarlarlar. Raad-85 bu haliyle bir Cruise füzesi gibi iş görüyor, ancak hedefleri belirlemek yapay zeka yerine kumanda merkezindeki subaylar tarafından gerçekleştiriliyor.