Anasayfa Haber Parmak İzi Çalınabilir Mi?

Parmak İzi Çalınabilir Mi?

Pek çok elektronik cihazda parmak izi kullanılmaya başlanması, bunun ne kadar güvenli olduğu sorusunu gündeme getirdi.

Her yıl Almanya’nın Hamburg kentinde yapılan Chaos Computer Club etkinliğinin bu yıl 31incisi yapıldı. Bu etkinlikte sahne alan Jan “Starbug” Krissler, Alman savunma bakanı Ursula von der Leyen’in parmak izini nasıl çaldığını anlattı!

Krissler gerçekte bu etkinliğe katılan pek çok kişi gibi “white hat” tabir edilen iyi hackerlardan biri, bu sunumu yapma amacı da biyometrik güvenlik önlemlerinin zayıf noktalarından birini daha gözler önüne sermek. Parmak izinin elektronik güvenlik önlemlerinde anahtar olarak kullanılmasının pek de güvenli olmadığı zaten uzun süredir biliniyor.

Ancak bir devlet bakanının parmak izinin uzaktan çalınabileceği ilk kez bu kadar detaylı biçimde sergileniyor. Üstelik bu işlem için öyle çok karmaşık donanım ve yazılımlara da hiç gerek yok. Aşağıda Krissler tarafından yapılan sunumun videosunu bulabilirsiniz. Ancak izleyecek vakti ya da Almanca bilgisi olmayan okurlarımız için yöntemi basitçe özetleyelim.

Krissler katıldığı bir basın toplantısında elindeki fotoğraf makinesiyle savunma bakanının ellerinin fotoğraflarını çekmiş. Bu iş için yeterince güçlü bir cep telefonu kamerasının bile işe yarayacağını söyleyen Krissler, daha sonra bu fotolardan VeriFinger adlı yazılımı kullanarak bakanın parmak izlerini çıkarmış. Daha sonra parmak izlerini yazıcıda kağıda basan Krissler, buradan da lateks kalıp çıkarmış.

Şüphesiz bu yöntem hayli zaman alıyor ve sıradan bir hırsız için pek kullanışlı değil. O yüzden de sıradan telefon kullanıcıları için pek sorun yaratmaz. Ne var ki parmak izlerinin ev kapıları gibi gittikçe daha fazla güvenlik önleminde kullanılması işin boyutunu değiştiriyor. Bir devlet bakanının parmak izlerinin bu kadar kolay çalınabilmesi, biyometrik güvenlik önlemleri konusunda çok ciddi sorunların olduğunun altını çiziyor.