Anasayfa Haber Alman Çelik Fabrikasında Hasar Doğrulandı!

Alman Çelik Fabrikasında Hasar Doğrulandı!

Almanya’daki bir çelik fabrikasına yapılan siber saldırının maddi hasara yol açtığı doğrulandı.

Almanya’dan gelen bir haberde, adı açıklanmayan bir çelik fabrikasına hacker saldırısı yapıldığı açıklandı. Daha önceki haberimizden bu yana fabrikada maddi hasar doğduğu yeni bir güncelleme ile doğrulandı. Fabrika içi sistemlere dışarıdan sızan hackerların tam amacı ve hedefleri bilinmiyor. Ancak saldırı sonucunda fabrikada çok ciddi hasar oluştuğu kesinleşti.

Çoğu zaman bu tür saldırılarda oluşan hasar verilerin çalınması ya da silinmesiyle kısıtlıdır. Daha önce İran’ın uranyum zenginleştirme santrallerine karşı Stuxnet virüsü kullanılarak yapılan planlı bir saldırıda, saflaştırma santrifüjlerinin kontrol mekanizmaları sabote edilmişti. Bu saldırı ve sabotaj sonucu oluşan hasar, siber güvenlik tarihinde bilinen ilk fiziksel hasara yol açan saldırı olarak kaydedilmişti.

Alman çelik fabrikasına yapılan saldırı ise ikinci örnek oldu. Fabrikada hasar oluşmasının sebebi olarak çelik eritme fırınlarının zamanlama kontrol sisteminin devre dışı kalması, bunun sonucunda da fırınların gerektiği zamanda kapanmaması gösteriliyor. Ancak bu hasarın doğrudan saldırının amacı olup olmadığı bilinmiyor. Uzmanlar sistemin saldırının bir yan etkisi olarak da arıza yapmış olabileceğini belirtiyorlar.

Saldırının arkasında kimin olduğuna dair herhangi bir bilgi ise henüz verilmiyor. Ancak bir çelik fabrikası gibi stratejik önemi olan bir hedefe böylesine ciddi hasara yol açan bir saldırının gerçekleştirilmesi, çok ciddi soru işaretlerine de yol açıyor. Bu saldırı devletler arasında devam eden siber savaşın bir parçası mıydı? İstihbarat örgütleri yeni ve fiziksel etkileri olan siber savaş yöntemleri ve silahları mı deniyorlar? Sanırız bu soruların cevapları kolay kolay kamuya açıklanmayacaktır.