Anasayfa Haber Intel ve TSMC’nin Almanya’daki Büyük Yatırımları Aksayabilir

Intel ve TSMC’nin Almanya’daki Büyük Yatırımları Aksayabilir

TSMC ve Intel

Avrupa Birliği, 2030 yılına kadar uzanan planlarıyla çip üretimini artırmayı planlıyor. Avrupa ülkelerinin çip üreticilerini çekmek için sağladığı destekler bir süredir devam ediyor. Çok uluslu çip üreticilerinin Avrupa’da fabrika kurmak için alacakları sübvansiyonlar iki kaynaktan gelecek: Temmuz ayında onaylanan Avrupa Çip Yasası’na (European Chips Act) bağlı olarak topu şekilde Avrupa Birliği ve ayrı halde AB ülkeleri.

Almanya şimdiye kadar Intel ve TSMC gibi sözleşmeli yonga üreticilerine 22 milyar dolarlık teşvik sözü verdi ve şirketler orada fabrika kurma planlarını açıkladı. Ancak ComputerBase.de‘nin haberine bakılırsa, Almanya’nın bütçe onayının gecikmesi yonga üreticilerinin milyarlarca dolarlık yatırımını engelliyor. Bu nedenle şirketlerin projelerini küçültmeleri, inşaatı yavaşlatmaları veya ek yatırımcılar bulmaları gerekebilir.

Almanya’nın 2024 Federal Bütçesi, kullanılmayan koronavirüs fonlarının 2022’de İklim ve Dönüşüm Fonu’na yeniden tahsis edilmesini anayasaya aykırı bulan Federal Anayasa Mahkemesi’nin kararına yanıt olarak ertelendi. Alman hükümeti, sürdürülebilir ekonomik projeler olduğu için İklim ve Dönüşüm Fonu’nu çip yapımını sübvanse etmek için kullanmayı planlıyordu. Ancak şimdi bu yapılamayacağı için iktidardaki koalisyon bütçenin son tartışmalarını ve onayını erteledi.

Anayasa Mahkemesi kararı nedeniyle bütçede yaşanan gecikme ve revizyonlar göz önüne alındığında, çip üreticilerine yönelik potansiyel sübvansiyonlar da dahil olmak üzere hükümet harcamaları kapsamlıca gözden geçirilebilir. Bu durum fon tahsisinde değişikliklere ve hatta sübvansiyonların tamamen kesilmesine yol açabilir. Bu da Intel ve TSMC’nin gelecek yıl için beklenen destek ödemelerini zamanında veya hiç alamayabileceği anlamına geliyor.