Anasayfa Haber Büyük Birader Moskova’yı Gözleyecek

Büyük Birader Moskova’yı Gözleyecek

Moskova’nın trafik sorununu çözmek için başlatılacak yeni çalışma, tüm cep telefonlarının takip edilmesini öngörüyor.

Rusya’nın başkenti Moskova en büyük nüfus yoğunluğuna sahip şehirlerden biri. 11,5 milyonlu geçen resmi nüfusu ve büyüyen yapısı, beraberinde ciddi trafik ve ulaşım sorunlarını da getirmiş. Sovyetler döneminden kalan metro ve yolların verimli kullanılamamasının da bunda büyük payı var.

Tabii ki Rusya’nın başkentinin bu sorunlarla boğuşması ülke için pek prestijli değil. Haliyle Moskova’nın trafik ve ulaşım problemlerini çözebilmek için yeni bir proje başlatılmış. Bu projeye göre bölgeye telekom hizmeti sağlayan üç şirketle de anlaşma sağlanarak, tüm kullanıcıların takip altına alınması öngörülüyor.

Bölgedeki tüm mobil iletişim cihazlarının gün boyu geçtikleri yollar izlenecek, bunların GPS verileri bir veri tabanında toplanacak. Daha sonra bu veriler analiz edilerek ulaşımdaki sorunlu noktalar tespit edilerek çözümler üretilecek. Trafik yönetim bürosu tarafından yapılan bu çalışma öncelikle Moskova ve çevresini kapsayacak.

Yurttaşlara projeye katılmama seçeneği sunulmuyor, yani herkesin cep telefonu sinyali takip altında olacak. Ancak bürodan yapılan açıklama bu bilgilerin anonim olarak toplanacağı ve kesinlikle başka amaçlarla kullanılmayacağı yönünde. Tabii buna ne kadar inanılabilir, orası ayrı mesele, fakat sonuçta abonelerin pek fazla seçeneği de yok gibi görünüyor.