Anasayfa Haber ATLAS Zincirlerini Kırıyor!

ATLAS Zincirlerini Kırıyor!

DARPA tarafından düzenlenen yarışmaya hazırlanan ATLAS, kendi ayakları üzerinde durmaya hazırlanıyor.

Bir süre önce Google tarafından satın alınan Boston Dynamics şirketinin üzerinde çalıştığı ATLAS robotu baştan aşağı yenilendi. Mühendislere göre robotun parçaları neredeyse % 75 oranında daha yeni ve güçlü olanlarla değiştirildi, ayrıca üzerine yeni kaporta kaplamaları takıldı. Ama daha da önemlisi, ATLAS’ın sırtına yerleştirilen batarya paketi sayesinde robot artık herhangi bir kablo ya da güvenlik halatı olmadan bağımsız hareket etmeye hazır hale getirilmiş.

Tabii tüm bu çalışmalar sebepsiz değil, Boston Dynamics robotunu her yıl DARPA tarafından düzenlenen Robotics Challenge müsabakasına hazırlıyor. Koşulları her yıl daha da zorlaşan bu müsabaka, Amerikan savunma bakanlığına bağlı çalışan DARPA tarafından düzenleniyor. Yarışmaya DARPA fonlarından yararlanmak için anlaşma yapan şirketlerin katılımı da zorunlu.

Google daha önce de askeri amaçlarla robot geliştirmeye niyetleri olmadığını açıklamıştı. Alt şirketleri olan Boston Dynamics’in bu yarışmaya katılacak olmasının ana sebebi, çok önceden imzalanmış olan anlaşmalar. Boston Dynamics ve DARPA arasındaki anlaşma koşulları yerine getirilir getirilmez, Google’ın ATLAS robotunu askeri alandan uzaklaştırması bekleniyor. Şirket daha önce SCHAFT robotunu da aynı şekilde sivil amaçlı geliştirmeye kaydırmıştı. SCHAFT daha az bilinen ve pek insansı olmayan bir robot, ancak ATLAS’tan çok daha başarılı bir tasarım.