Anasayfa Haber NASA Mars’a Helikopter Gönderecek

NASA Mars’a Helikopter Gönderecek

NASA, diğer gezegenlerdeki keşif görevlerinde kullanılacak hava araçları geliştiriyor.

Mars gibi dünya dışı gezegenlere gönderilen robot keşif araçlarının karşılaştığı en büyük sorunlardan biri de görüş açılarının çok dar olmasıdır. Boyutları genellikle pek büyük olmayan bu tekerlekli keşif araçları, arazide çevrelerini görebilmekte zorlanırlar. Bu da çok yavaş ve temkinli keşif yapılmasını şart koşar.

Nasa bu sorunu çözmek için uzaktan kumandalı helikopterler kullanmayı düşünüyor. Aşağıdaki videoda da görebileceğiniz üzere, JPL (Jet Propulsion Labs) tarafından geliştirilmekte olan uzaktan kumandalı helikopterler, gelecekteki Mars görevlerine gönderilen robotik keşif araçlarına eşlik edecekler.

Tamamen otonom uçuş yeteneğine sahip olması planlanan robot helikopter, üzerindeki güneç paneliyle kendine yetecek kadar elektrik depolayacak. Her gün yaklaşık 7 dakikalık uçuş gerçekleştirecek olan araç, ana keşif aracının etrafındaki araziyi gözleyecek. Böylece ana keşif aracının rotası daha verimli olarak çizilebilecek, harita çıkarma gibi işler de hızlanacak.

Mars’ın yerçekimi Dünya’nın ancak üçte biri kadar, ancak ne var ki atmosferi de çok daha ince. Bu yüzden Mars üzerinde uçacak robot helikopterin tasarımının da bu koşullara uygun olması gerekiyor. Ayrıca Mars yüzeyinde çok daha fazla ince toz ve yüksek radyasyonla karşılaşacak olan aracın, tüm mekanik ve elektronik aksamının da buna uygun güçlendirilmesi şart.