Anasayfa Haber Solar Impulse 2 Dünya Turuna Çıktı

Solar Impulse 2 Dünya Turuna Çıktı

Sırf güneş enerjisiyle çalışan Solar Impulse 2 adlı deneysel uçak, dünya turuna Abu Dabi kentinden başladı.

İsviçreli Bertrand Piccard ve Andre Borschberg tarafından tasarlanan Solar Impulse 2 adlı deneysel uçak, bugün Birleşik Arap Emirlikleri’ndeki Abu Dabi kentinden havalanarak dünya turuna başladı. Sadece tek pilotla uçan uçak neredeyse her kıtada birden fazla şehirde mola verip pilot değiştirecek. Piccard ve Borschberg uçağı 5 ay sürecek olan yolculuğunda dönüşümlü olarak uçuracaklar.

İlk Solar Impulse 2010 yılında uçmuş ve pek çok rekor kırmıştı. Solar Impulse 2 çok daha gelişmiş bir tasarıma sahip, ancak uçağın temel prensipleri ilkinden çok farklı değil. Bir Boeing 747’den daha geniş kanat açıklığına sahip olan aracın üst yüzeyi 17,000’den fazla güneş paneliyle kaplı. Buradan topladığı elektriği batarya paketinde depolayan uçak bu sayede gece de uçmaya devam edebiliyor. Dört adet pervaneli elektrik motoru bulunan uçak tek pilot taşıyor ve toplam ağırlığı ise 2,5 ton civarında.

Son yıllarda özellikle elektrikli uçaklar alanında yapılan çalışmalarda artış var. Ancak batarya teknolojilerinin yetersizliği yüzünden bugüne dek yapılan elektrikli uçakların havada kalış süresi 15 dakikayı geçemiyor. Solar Impulse 2 ise güneş panelleri sayesinde dünyayı dolaşırken hemen her kıtaya uğrayacak ve iki büyük okyanusu da geçecek.