Anasayfa Haber Wikileaks, Sony Arşivlerini Yayınladı!

Wikileaks, Sony Arşivlerini Yayınladı!

Geçtiğimiz yıl siber saldırılara uğrayan Sony firmasının çalınan belgeleri, Wikileaks tarafından halka açık yayınlandı.

Japonya kökenli Sony şirketi aslında çokuluslu bir yapıya sahiptir. Bu yapının bir parçası olan Sony Pictures Entertainment (SPE) ise Amerika Birleşik Devletleri merkezli bir şirkettir ve sinema, müzik gibi sektörlerde faliyet gösterir. Geçtiğimiz yılın sonuna doğru büyük bir siber saldırıya uğrayan Sony Pictures, iç yazışma ve belge arşivinin de çalınmasına şahit olmuştu.

Bu saldırı daha sonra ABD başkanı Obama tarafından Kuzey Kore’ye mâl edilmiş, geçen zamanla birlikte çalınan Sony arşivlerine olan ilgi de azalmıştı. Ne var ki bu tür bilgileri ortaya çıkarmasıyla meşhur olan Wikileaks sitesi, Sony arşivlerini düzenleyerek halka açık bir biçimde yayınlamaya başlamış. Julian Assange, 173,132 adet e-posta ve 30,287 adet çeşitli belgeden oluşan Sony arşivlerinin halka açık yayınlanmasını, bunların kamuya mâl olmuş belgeler olduğunu öne sürerek savunuyor.

Tabii ki Sony Pictures bu durumdan hiç memnun değil ve yayını durdurmak için çeşitli hukuki girişimlere başlamışlar. Sony’nin bu belgelerin yayınlanmasından memnun olması pek de beklenemez. İddialara göre bu belgeler, Sony Pictures’ın film çekmekten çok daha fazlasıyla meşgul olduğu ortaya koyuyor. Sony Pictures ve Amerikan devleti arasındaki çeşitli kanunların değiştirilmesine yönelik lobi faaliyetlerinden tutun da, Amerikan silah endüstrisi ve istihbarat kurumlarıyla olan derin ilişkilere dek pek çok hususun bu belgelerle ortaya döküldüğü söyleniyor. Tabii yayınlanan belgelerin gerçekliği de tartışmaya açık sayılır. Ancak zaten büyük ihtimalle tüm gerçeği öğrenmemiz asla mümkün olmayacak.