Anasayfa Haber SSD Pazarı Büyümeye Devam Ediyor

SSD Pazarı Büyümeye Devam Ediyor

SSD sürücüler klasik sabit disklerin yerini almaya devam ederken, satış rakamları da ciddi bir rekabeti ortaya koyuyor.

Gelişen NAND bellek teknolojileri sayesinde fiyat/performans eğrileri artmaya devam eden SSD sürücüler, gittikçe daha fazla müşteri buluyorlar. Her ne kadar klasik tamburlu sabit diskler halen büyük miktar veri depolamada fiyat açısından çok daha avantajlı olsalar da, SSD sürücülerin sunduğu hız avantajı pek çok senaryoda ön plana çıkıyor.

Pazar payı araştırmaları ise SSD satışlarında çok ilginç verileri ortaya koyuyor. 2014 mali yılını kapsayan son araştırmalar, Samsung’un küresel SSD pazarında % 34 ile aslan payını kaptığını ortaya çıkardı. Dünya çapında neredeyse 4 milyar doları bulan satış gerçekleştiren Samsung, pazar payını önceki yıla göre artırmış görünüyor.

Küresel SSD pazarında ikinci sırayı ise % 17’lik payıyla Intel alıyor. Yaklaşık 2 milyar dolarlık SSD satışı gerçekleştiren Intel, önceki yıla göre % 50 oranında büyüme yakalamış ve en yakın rakibi SanDisk’i az farkla geçerek ikinci sıraya yerleşmeyi başarmış. SanDisk ise yaşanan çeşitli üretim sorunları yüzünden pazar payını pek artırmayı başaramayıp bu rekabette üçüncü sıraya gerilemiş. Ancak yine de küresel pazarda önemli bir oyuncu olmaya devam ediyor.

2015 yılında da rekabetin devam edeceği, ancak sıralamanın pek değişmeyeceği tahmin ediliyor. Samsung’un yeni nesil V-NAND teknolojisine dayanan SSD modelleri, şirketin bu pazardaki büyüme hızını daha şimdiden % 53 seviyesine çıkarmış durumda. Samsung ve Intel’in hem 2015, hem de 2016 mali yıllarını pazar paylarını az çok koruyarak çıkaracakları öngörülüyor. SSD pazarının ise büyümeye devam edeceği tahmin ediliyor.