Anasayfa Haber Gereksiz Uygulamaları Kapatarak Grafiklerinizi Hızlandırın

Gereksiz Uygulamaları Kapatarak Grafiklerinizi Hızlandırın

Windows işletim sistemindeki bazı arka plan uygulamalar, hiç kullanılmadıkları halde çalışarak ekran kartınızı yavaşlatıyor olabilir.

Kısa süre önce bir Reddit kullanıcısı tarafından ortaya atılan bir iddia, internet üzerinde hararetli tartışmalara sebep oldu. Kullanıcının iddiasına göre Nvidia sürücüleriyle gelen ve bilgisayara kurulan “NVIDIA Streamer Service” adlı yazılım, ekran kartı performansında düşüşe sebep oluyordu. Bu uygulamanın devre dışı bırakılması da özellikle oyunlardaki performansı artırmıştı.

Nvidia’dan konuyla ilgili gelen cevap ise bunu doğrular nitelikteydi. Bu arka plan uygulamasının bazı bilgisayarlarda az da olsa performans kaybı yaşanmasına sebep olabildiği, mühendislerin bu konuda çalıştığı vurgulanıyordu. Ancak bu performans kaybının çoğu sistemde ölçülebilir seviyelerde olmadığı, nadiren % 3 ila 5 seviyelerine çıkabildiği de vurgulanıyordu.

Burada adı geçen “NVIDIA Streamer Service” gerçekte Nvidia SHIELD oyun tabletine canlı görüntü yayını aktarmak için kullanılan bir uygulama. Aynı zamanda ShadowPlay özelliğini kullanmak istediğinizde de buna ihtiyacınız oluyor. Ancak SHIELD tabletiniz yoksa ve ShadowPlay kullanmıyorsanız, zaten çalışmasına pek gerek yok. Otomatik olarak çalışır hale gelmesi pek anlamlı değil ve ihtiyacınız yoksa kapatmanız az da olsa GPU gücü tasarrufu sağlayabilir.

Nvidia-Streaming-1

Bunu kapatmak için CTRL+ALT+DEL kombinasyonu ile Windows Görev Yönetici penceresine gidin ve oradan Hizmetler butonuna tıklayın. Açılan listede alfabetik sırayı aşağı doğru izleyip “NVIDIA Streamer Service” başlığını bulun. Üzerine sağ tıklayıp Özellikler kısmına girdiğinizde, Başlangıç Türü penceresinden Devre Dışı seçeneğini işaretleyerek işleyişi kapatabilirsiniz.

Nvidia-Streaming-2

Benzer bir şekilde performans artışı sağlamak AMD ekran kartı kullanıcıları için de mümkün. AMD External Events Utility ve AMD FUEL Service adlı uygulamaları devre dışı bırakmak, benzer biçimde az da olsa performans artışı getirecektir. Ancak özellikle hız aşırtma yapıyorsanız AMD FUEL Service uygulamasını kapatmak istemeyebilirsiniz. Çünkü bu uygulama doğrudan GPU saat hızı gibi detayları ayarlamanıza imkan tanıyor.

Zaten güçlü bir sistem ve ekran kartı kullanıyorsanız, büyük ihtimalle bu performans artışı hissedebileceğiniz ölçekte olmayacaktır. Ancak nispeten eski ekran kartlarıyla uğraşanlar, az da olsa performans kazanmayı isteyeceklerdir.