Anasayfa Haber Apple, iOS 9’u Tanıttı

Apple, iOS 9’u Tanıttı

Apple, merakla beklenen yeni mobil işletim sistemini WWDC 2015 kapsamında resmi olarak duyurdu.

En popüler mobil işletim sistemlerinden biri olan iOS’in en yeni sürümü, dün düzenlenen WWDC 2015 geliştirici konferansında resmen gün yüzüne çıktı. Apple tarafından gelen açıklamalara göre yeni iOS sürümü pil ömrü, performans ve güvelik konularında geliştirmeler sunuyor.

iOS 9 ile birlikte daha akıllı bir ekosistem oluşturmayı amaçlayan Apple, en büyük kozunu Siri olarak gösteriyor. iOS 9, Siri’de yapılan geliştirmeler ile birlikte Apple, Microsoft’un Cortana’sı ve Google’ın Now servisi ile daha sıkı bir rekabete girmeyi hedefliyor.

Apple’ın Siri ile ilgili ilk geliştirmesi, artık sesli asistanın zamanla sizin hakkınızda daha fazla şey öğrenecek olması. Daha önceden Cortana için kullanılan bu pazarlama hamlesi, görünürde oldukça faydalı yenilikler sunuyor. Örneğin eğer sık sık sabah koşularına çıkıyorsanız, sabah kalktığınızda kulaklığınızı takar takmaz Siri, otomatik olarak müzik çaları başlatacaktır. Böylece Siri, sabah koşusu için kendini hazır hale getirecektir.

ios 9 siri

Apple’ın akıllı ekosistem hareketinin bir diğer ürünü ise, artık iPhone’unuza gelen bilinmeyen numaraları takip edebilecek olmanız. Cihazınız bilinmeyen numarayı araştırarak en mantıklı arayan kimliğini sizinle paylaşabilecek.

iOS 9 ile birlikte Apple uygulamalarında da dikkat çekici yenilikler gözlemleniyor. Apple Pay’in ufukta görünmesi ile birlikte Passbook uygulamasının adı Wallet olarak değiştirilmiş durumda. Wallet uygulaması, bütün kredi, banka ve ödül kartlarınızı kontrol edebileceğiniz tek bir merkez olarak görev alacak.

ios 9

Yenilenen diğer uygulamalar ise Apple Notes ve Apple Maps. Apple Maps, artık büyük şehirlerde toplu taşıma araçlarını takip ve kontrol için yenilenmiş bir destek sunacak.

Apple’ın dokunmatik klavyesi de geliştirmelerden nasibini aldı. Yeni klavye artık kes/kopyala ve yapıştır kısayollarına sahip. Ayrıca çift parmak dokunması ile klavye bir nevi touchpad’e dönüşerek metinler arası daha rahat geçiş imkanı sunacak.

ios 9 multitasking

Multitasking ise iOS 9 ile birlikte gelen en şaşırtıcı yeniliklerden biri. Windows 8’in yaslama özelliğine tıpatıp benzeyen bir çoklu pencere sistemi, üst düzey iPad modellerinde kullanılabilecek. %50/%50 veya %75/%25 oranında çoklu pencere kullanımı sunacak olan bu yaslama özelliği şimdilik sadece iPad Air 2’de mevcut.

Geri kalan yenilikler ise kısaca; pil ömrünü 3 saate kadar arttıran yeni güç modu, 4.6 GB’tan 1.3 GB’a düşürülen ve yeni güncellemeyi kurmak için istenen boş alan ve Swift 2 programlama dilinin artık açık kaynaklı olması.

ios 9 cihazlar

iOS 9’un ilk açık önizlemesi Temmuz ayında yayınlanacak ve OS X El Capitan gibi bu sonbahar aylarında resmi olarak yayınlanacak. Ancak kayıtlı Apple geliştiricileri iOS 9’un ilk betasını bugün itibariyle indirebilir.