Anasayfa Haber AMD, En Güçlüsünü En Sona Saklıyor

AMD, En Güçlüsünü En Sona Saklıyor

E3’te yeni ekran kartlarını sergileyen AMD, asıl bombası olan çift Fiji yongalı dünyanın en hızlı ekran kartını sona saklıyor.

Uzun zamandır merakla beklenen R9 300 serisi ekran kartları nihayet E3 Fuarı esnasında tanıtıldı. Firmanın en çok dikkat çeken kartları tabii ki HBM kullanan Fiji yongalı modeller oldu. Üç farklı Fiji yongalı ekran kartı tanıtan AMD’nin en büyük kozu ise en son tanıtıldı: çift Fiji GPU’lu dünyanın en hızlı ekran kartı.

Kartın henüz bir adı yok -Fury X2 olması muhtemel- fakat bazı özelliklerini ve PCB’sinin nasıl göründüğünü biliyoruz. Çift GPU’lu bir ekran kartına göre kısa olan yeni kart, bunu HMB mimarisi sayesinde başarıyor. Her iki GPU’nun da gelen verileri işleyebilmesi için PCB’de PLX PEX8747 PCI-Express gen 3.0 x48 köprü yongası yer alıyor. GPU’ları 12 fazlı bir VRM ünitesi besliyor ve kartın çalışması için çift 8 PIN PCIe güç girşi gerekiyor. Görüntü çıkışı olarak ise kartta HDMI 2.0 ve üç adet DisplayPort 1.2a mevcut.

AMD, Fiji GPU’sunun Hawaai’ye göre çok daha iyi enerji verimi sunduğunu belirtmekte. Bu bağlamda dünyanın en hızlı ekran kartı tahmin ettiğimizden daha az enerji tüketiyor olabilir. Referans kartın sıvı soğutma ile geleceği tahmin ediliyor, tıpkı tek GPU’lu R9 Fury X modelinde olduğu gibi. Yine de bu, AMD’nin iş ortaklarının kartı hava soğutması ile sunması önünde bir engel değil.

Peki dünyanın en hızlı ekran kartı ne zaman aramızda olacak? AMD’nin belirttiğine göre sonbaharda kartı raflarda görebiliriz. Fiyat konusunda ise henüz bir bilgi yok.