Anasayfa Haber Facebook’un Kartal’ı Uçmaya Hazır

Facebook’un Kartal’ı Uçmaya Hazır

Facebook tarafından geliştirilen Aquila isimli ilk insansız hava aracı uçmaya hazırlanıyor.

Antik Latince’de “kartal” anlamına gelen Aquila, Facebook tarafından geliştirilen ilk insansız hava aracının adı olarak seçilmiş. Duyurusu bizzat Mark Zuckerberg tarafından yapılan Aquila, Facebook tarafından kullanılacak olan bir dizi insansız hava aracının ilk prototipi olarak inşa edilmiş.

Aquila’nın kanat açıklığı Boeing 737 yolcu uçağıyla aynı uzunlukta, ancak toplam ağırlığı sadece 400 kilogram. Bir uçan kanat formunda tasarlanmış olan bu insansız hava aracı, üzerindeki güneş panelleri yardımıyla topladığı enerjiyi, düşük devirli elektrik motorlarıyla döndürülen pervaneleri çalıştırmak için kullanıyor.

Aquila yerden bir helyum balonu yardımıyla havalanacak ve belirli bir irtifaya çıktıktan sonra otonom serbest uçuşa geçecek. Ortalama 20,000 ila 30,000 metre yükseklikte görev yapacak olan aracın kalkıştan sonra kesintisiz 6 ay ya da daha fazla uçabilmesi planlanıyor.

Aquila

Facebook bu uçağı internet erişimi olmayan bölgelere ücretsiz internet bağlantısı sağlamak için kullanacak. Facebook’un da içinde bulunduğu Internet.org projesi çerçevesinde gezegendeki herkese ücretsiz internet erişimi sağlamak için kullanılacak Aquila gibi uçaklar, çeşitli bağlantı teknolojileri kullanacaklar.

Bu teknolojilerden biri de doğrudan laser ışınlarıyla yüksek hızlı veri aktarımı yapma prensibine dayanıyor. Bu laser projektörler ile Aquila iki uzak bölge arasında veri bağlantısı sağlayabilecek. Aracın deneme uçuşlarına yakın başlanması bekleniyor. Eğer başarı sağlanırsa, Facebook bu uçaklardan yüzlercesini göklere salacak.