Anasayfa Makale Coil Whine Nedir?

Coil Whine Nedir?

Coil Whine Nedir?
Coil Whine Nedir?

Coil Whine yani bobin gürültüsü ekran kartlarında yer yer karşımıza çıkıyor. Peki bir zararı var mı? Bu ses neden çıkıyor? Nasıl çözülür?

Rehberimizde Coil Whine için alınan yeni önlemler üzerinden Coil Whine nedir sorusunu ve merak edilenleri yanıtlıyoruz. Sizin için doğrudan mühendislere sorduk, onlar da bizimle sorunun teknik analizini ve ürettikleri çözümü paylaştı.

00.10 – Ekran kartından gelen ses.
00.35 – Mühendislerin yaptığı araştırma işlemci ve ekran kartındaki akımı karşılaştırıyor.
01:45 – Mechanical Vibration yani mekanik titreşim nedir?
02:18 – Cavity Resonance – Boşluk rezonansı.
02:35 – Magnetostriction – Manyetik büzülüm.
04:00 – Peki Coil Whine’a ne çözüm üretildi?
04:30 – Eski alaşımlar ile yeni alaşımların farkı ne?
04:45 – Ölçüler mikrometre.
05:20 – Parçaçıklar arası boşlukların boyutları değişmiş durumda.
06:20 – Ekran kartlarında karşımıza çıkan bobin gürültüsünün bir zararı var mı?

Dipnot: Bobin gürültüsü, vızıldaması, ağlaması, sesi ya da akla gelebilecek herhangi bir tasvir doğrudur. Zira hepsi kullanıcılar tarafından söylenmiştir.

Ekran kartları ile ilgili sorularınız için tıklayın…

14 Yorumlar

  1. Bilgi icin Tessekürler.

    Kutunun üstünde “Super Alloy || 2” . varmi bakacagiz o zaman.

    iyiki sorun icin Elektronlar, protonlar, nötronlar’a kadar inmediler xD .

    • Diğer üreticiler de kendi teknoloji ve çözümlerini duyururlarsa ya haber, ya video ya da Sosyal’de konularda paylaşacağız. Bizim sorumuzu mühendis cevapladı, materyalleri de paylaştı doğal olarak “Super Alloy 2’yi yaptık” diyor :)

      • Abi benim de highpower 500w 80+ psu da oyunlara girdiğimde yük altındayken aynı cızırtı sesi çıkarıyor bunun diğer parçalara bir sıkıntısı olur mu ileriki kullanımlarda yoksa bunun gibi sesi dışında herhangi bir sıkıntı yok mu LÜTFEN CEVAPLAYIN İNTERNETTE PEK GÜVENİLİR BİLGİ BULAMADIM BU KONUDA LÜTFENN ACİLL CEVAP BEKLİYORUMMM????!!!

  2. Eskiden üretici firmaların yayınlara gönderdiği basın bültenleri kopyala-yapıştır şeklinde siteye yerleştirilir ve gizliden gizliye firma/ürün reklamı yapılırdı. Şimdilerde yeni moda, “teknoloji inceliyoruz/anlatıyoruz” diyerek firmaların hazırladığı slaytlar üzerinden video yayını yapmak ve insanlarda “Hmm demek X firması bu sorunu çözmüş, o halde ben de X firmasının ürünlerini tercih edeyim” algısı oluşturmak.

    Bari şu slaytlardaki metinleri Türkçeye çevirin, bir de Asus logosunu kaldırın da, böyle kör gözüne parmağım şeklinde reklam yapmamış olun.

    • Mehmet bey technopatin asus ile bir bagi oldugunu hepimiz biliyoruz ama incelemelerinde tarafsizlik anlaminda kullanicilari yanlis yonlendirme yada insanlari yaniltici bir tutum izlemedikleri surece ben bunu yanlis bulmuyorum bir sekilde faturalarin odenmesi gerekiyor…

    • Logoyu kaldırıp Super Alloy II teknolojisi ile bu sorun çözülüyor deseydik o zaman da gizli ASUS reklamı yapıyorsunuz denilecekti. Bu bağlamda bir mahsur görmüyoruz. Bir sonraki videomuzda bu dediğinizi dener ve sonuçları inceleriz. Görüşleriniz için teşekkürler.

  3. Eski elektronik teknisyeni olarak birkaç bilgi daha vereyim. Bobin vızıltısı tehlikeli olabilir ama şöyle:

    Eğer bobin gevşek sarılmışsa, nüvenin etrafında teller titreşerek birbirine sürtünür. Üzerlerindeki emaye yalıtkan sıyrılır ve bobin kısa devre olmuş olur. Bobin kısa devre olunca sigorta atmaz, ilk başta birşey belli olmaz. Bobin kısadevre olup görevini yerine getiremeyince besleme devresinde ise beslediği parçaya yeterince stabil bir DC akım veremez, bobinden sonra gelen kondansatörün de üzerine aşırı yük düşürerek şişmesine, patlamasına, iş göremez hale gelmesine neden olur.

    Fakat:Ekran kartı, anakartlar için buna endişe duymaya gerek yok. Genelde zaten tek tur sarılıp epoksi tarzı reçineli bir yapıştırıcı ile sabitlenir. Benim bu bahsettiğim genel elektronik devreler için geçerlidir. Yani her bobin vızıltısı zararsız değildir, hele ki trafo vızıltısı ise yangına kadar gider işler.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version