Anasayfa Makale Intel Skylake Hakkında 10 Önemli Bilgi

Intel Skylake Hakkında 10 Önemli Bilgi

Intel Rocket Lake Tek Çekirdek

Intel’in en yeni işlemci ailesi Skylake’e dair bilmeniz gereken her şeyi bu yazımızda detaylı olarak anlattık.

Intel’in aylardır beklenen altıncı nesil işlemci ailesi en sonunda aramıza katıldı. Broadwell mimarisinin es geçtiği masaüstü pazarına yeni bir soluk getirecek olan Skylake ailesine ait işlemciler, ilerleyen haftalarda raflardaki yerlerini alacak. Technopat olarak geçtiğimiz günlerde Skylake ailesinde kullanılacak olan anakartlardan ASUS Z170 Deluxe’u incelemiştik. Şimdi de yeni mimariyle ilgili bilmeniz gerekenleri sıralıyoruz.

Sadece iki model görünürde

Elbette Intel’in yeni nesil işlemci ailesi sadece iki modelden oluşmayacak. Ancak şimdilik Intel’in bizlere sunduğu iki model var. Skylake ailesinin şimdilik en üst düzey işlemcisi olan Core i7 6700K, 4 GHz saat hızına ve 350 dolar fiyat etiketine sahip. Skylake i5 ailesinin ilk üyesi olan Core i5 6600K ise 3.5 GHz saat hızı ve 243 dolar fiyat etiketi ile kullanıcıları karşılıyor.

Daha fazla performans

Yeni nesil işlemci yeni nesil performans anlamına gelir. Intel de Skylake ile birlikte dikkate değer bir performans dopingi sunuyor. Skylake ailesinin en üst üyesi, Core i7 4790K’ya göre %10, i7 4770K’ya göre %20 ve i7 3770K’ya göre %30 daha fazla performans sunuyor. Hali hazırda Haswell işlemcileri kullanan kullanıcılar için Skylake pek bir anlam ifade etmese de, üçüncü nesil Ivy Bridge kullanıcıları için Skylake uygun bir yükseltme seçeneği.

Yeni mimari, yeni anakart

Broadwell ailesi, sadece iki adet LGA işlemci piyasaya sürdü ve dürüst olursak hiç kimsenin dikkatini çekmedi. Bu işlemcilerin tek albenisi, hali hazırda sahip olunan Intel 90 serisi anakartlar ile uyumlu çalışmasıydı. Skylake, Broadwell gibi görmezden gelinmeyecek, ancak size yeni bir anakart aldıracak.

LGA 1151 soketini kullanan Skylake işlemcileri, doğal olarak LGA 1150 soketli Intel 90 serisi anakartlar ile uyumlu olmayacak. Eğer Skylake ailesine geçiş yapmayı düşünüyorsanız, Intel 100 ailesi bir anakartı da alışveriş listenize eklemelisiniz.

Yeni soğutucu arayışına girmeyin

Her ne kadar yeni işlemciler, beraberlerinde yeni anakart şartı getirse de, aynı durum işlemci soğutucuları için geçerli değil. Soket standardının LGA 1156 olduğu günlerden bu yana çıkan bütün soğutucular Skylake işlemcileriyle uyumlu olacak. Görünüşe göre Intel, soğutucular için yeni bir standart belirleme işini sonraki mimarilere bırakmış durumda.

SkylakeS

Ana akım DDR4

DDR4 bellekler, hayatımıza ilk olarak Haswell-E ile birlikte girmişti. Skylake ile birlikte sonunda ana akım sistemlere de DDR4 desteği geldi. Bu adımla birlikte DDR3 artık resmen oyun dışı kaldı. Yani eski DDR3 belleklerinize veda edin ve DDR4 bellek siparişi vermeye hazırlanın.

DDR3 var ama yok

Aslında Skylake’in DDR3 desteği var. Ne yazık ki Intel’in belirttiği bellek çeşidi, düşük voltajlı DDR3L. Masaüstü bilgisayarlarda neredeyse hiç görülmeyen bu bellek çeşidi resmi olarak Skylake tarafından destekleniyor ancak bir sorun var. Anakart üreticilerinin uygun yuvayı eklemesi gerekiyor. Yani Skylake işlemciler ile DDR3L kullanacaksanız, doğru anakartı almak zorundasınız.

Hız aşırtma tutkunları endişelenmesin

Intel yetkilileri geçtiğimiz haftalar boyunca hız aşırtma işleminin Skylake ile daha kolay ve etkili bir şekilde yapılabileceğini belirtti. Şimdiye kadar duyurulan iki işlemci de hız aşırtmaya müsait ve Intel’e göre bu işlem, önceki mimarilere göre çok daha etkili. İlk bilgilere göre Core i7 6700K, nitrojen soğutma ile 6 GHz seviyesine kolaylıkla çekilebilecek. Hava soğutması içinse 5 GHz mümkün görünüyor.

Mobil sürümler için henüz erken

Broadwell’de masaüstü işlemcilere yaptığı muamele, Skylake ile birlikte mobil işlemcilere uygulanıyor. Intel, Skylake için henüz bir mobil işlemci duyurmadı ama Skylake mimarisine ait mobil işlemcilerin geleceği kesin.

Daha fazla PCIe yolu

Haswell’den Skylake’e yükseltmek için en büyük sebeplerden biri, Skylake’in 20 PCIe gen-3 yol desteği sunması. Haswell’de sınırlanan yol desteği Skylake ailesinde daha da esnetilmiş.

Henüz her şey belli değil

Intel, Skylake hakkında hatırı sayılı miktarda bilgi paylaşsa da, halen bilinmeyen pek çok şey var. Özellikle teknik anlamda ciddi bir bilgi boşluğu mevcut. Intel, merak edilen bütün soruların ilerleyen günlerde gerçekleşecek olan IDF 2015 etkinliğinde cevaplanacağını belirtti.