Anasayfa Makale Bellek Frekansı Yükseltme Rehberi

Bellek Frekansı Yükseltme Rehberi

Bellek Frekansı Yükseltme Rehberi
Bellek Frekansı Yükseltme Rehberi

Bellek frekansı yükseltme rehberinde sisteminizdeki RAM’lerin tam performansını nasıl elde edeceğinizi gösteriyoruz…

XMP destekli belleklerin frekanslarını yükselterek performansınızı arttırabilirsiniz. Extended Memory Profile denilen bu profiller sayesinde normalde maksimum performansında çalışmayan belleklerinizi, destekledikleri en yüksek performans seviyesine kolayca getirebilirsiniz.

Bu rehberimizde Z170 yonga setli bir anakart ve yeni nesil Skylake işlemciye sahip bir test sistemi üzerinde DDR4 bellekler kullandık. Ancak rehber Z97, H97, H81 ve daha önceki sistemlerde ve DDR3 belleklerde de aynen uygulanabilir. Zira kullandığımız RAM’lere özgü bir ayar içermiyor, RAM’lerin içerisinde XMP ile sunulan profilleri etkinleştirmeyi gösteriyor.

Daha önce BIOS’tan Bellek Hızı Nasıl Ayarlanır rehberimizde de yer alan bu konuda sorularınızı Technopat Sosyal’de sorabilirsiniz…

12 Yorumlar

  1. Bende ram frekansını arttırmaya çalıştım.Save and Exit dediğimde Mavi ekran hatası ile karşılaşıyorum. Neden olabilir acaba ? Bu arada gskill 8gb ripjawsx ddr3 1866mhz kullanıyorum. Ama otomatik olarak 1600 mhz’de çalışıyor.

  2. Ben de msi mini ita gaming 5 ac z97 var orda direk elle ayarladım 2400 MHz e . Gskill almıştım bazı programlarla da baktığımda 2400 MHz gözüküyor sanırım doğru yapmışım yalnız Technopat sosyal de bi konuya Ali güngörün cevabı MHz yerine belleğin cl kalitesi diye okumuştum yani 2400 MHz cl9 yerine 1600 MHz cl6 daha hızlı Çalışır diye bununla alakalı bi video benim gibi bilgisiz Kullanıcıları aydınlatabilir . Saygılar

      • Yanlış anlamış veya okumus da olabilirim . Herhangi bir kimseyi yanlis bilgilendirdiysem simdiden ozur dileyeyim. Yeni gördüm bu arada LİNK için arama yapayım . Mhz değeri daha önemli dediyseniz zaten öyledir . Linki bulabilirsem neyi yanlış anlamışım en azından o duzeltilir

        • https://www.technopat.net/sosyal/konu/ram-belleklerdeki-cl-nedir-ne-ise-yarar.277/

          Ve ordan bir bolum: Frekans arttıkça CL değeri de artar. Çok yüksek frekanslı bellekleri düşük frekansta çalıştırırken CL değerini de overclock ile düşürebilirsiniz.

          Mesela 2133 MHz CL9 olan bir bellek, 1333 MHz hızda CL6 hızında çalışabilir. Ya da tam tersi. CL değerini artırdığınızda bu defa belleğin frekansını daha rahat bir biçimde artırabilirsiniz.

          Yanlış yorumlamissam ve aydinlatirsaniz sürekli bir takipçiniz olarak sevinirim

  3. Benim 2x4gb 1600mhz ram var. gskill açıklamasında 1600mhz ve üzeri hızlarda xmp var diyor. H97-plus anakartta biostan dediğiniz xmp yi açtım restart yaptım. Ama olmadı, halen 1600mhz görünüyor. Acaba işlemci ile mi alakalı? İşlemci i5 4590.

    • Hayır işlemci ile alakalı değil. Ram zaten 1600mhz o yüzden. Fark ettiysen kullandıkları ram 3000Mhz ama 2133mhz gözüktüğü için bunu yapıp olması gereken hıza getiriyorlar. Senin ram zaten 1600MHz bu yüzden bir fark olmadı.

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version