Anasayfa Makale Android Cihazlarda Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Android Cihazlarda Silinen Dosyalar Nasıl Kurtarılır?

Cihazınız rootlu olsun veya olmasın, bu yöntemler ile silinen verilerinizi kolaylıkla kurtarabilirsiniz.

Yanlışlıkla önemli dosyaları silmek sıkça karşılaşılan bir durum. Windows işletim sisteminde yanlışlıkla silinen dosyaları kurtarma için bolca araç mevcut. Ancak söz konusu Android olduğunda bu işlem daha da zorlaşıyor. Bu yazımızda rootlu ve rootlu olmayan Android cihazlarda silinen verileri nasıl kurtarabileceğinizi anlatıyoruz.

Root edilmemiş cihazlar için

Eğer Android cihazınızı root işleminden geçirmediyseniz, silinen verilerinizi kurtarmak için bir bilgisayara ihtiyacınız var. Normal koşullarda pek çok kullanıcı cihazlarını bilgisayara bağlayıp kurtarma yazılımları ile kaybolan verilerini geri getirmeye çalışır. Ancak Android 4 Ice Cream Sandwich’ten sonra çıkan Android sürümleri, cihaz belleğini bir flash disk gibi gösteren Mass Storage Protocol özelliğinden arındırıldığı için doğrudan cihazınızı bilgisayara bağlamak işe yaramayacaktır.

Neyse ki bu bu durum, SD kartınızdaki verilerin kurtarılmasının önüne geçmiyor. Eğer kaybettiğiniz veriler bir microSD kartın içindeyse, kartınızı bir SD adaptör ile bilgisayara bağlayıp kurtarma yazılımlarından faydalanabilirsiniz. Önerdiğimiz kurtarma yazılımı Piriform’un Recuva yazılımıdır. Eğer Mac kullanıyorsanız Wondershare Dr. Fone yazılımını kullanabilirsiniz.

piriform recuva

MicroSD kartınızı bilgisayarınıza bağladıktan sonra Recuva’yı çalıştırın ve kurtarmak istediğiniz verinin türünü ve konumunu belirleyin. Eğer kartınız tanınmadıysa, kartın içindeki verileri yedekleyip kartı FAT32 veya NTFS olarak formatlayın. Kurtarma işlemi tamamlandıktan sonra kurtarılan verileri, kayboldukları konumdan başka bir yere kaydetmenizi öneririz.

Eğer kurtarmak istediğiniz verilen cihazın dahili depolama birimindeyse, cihazınızın Android geliştirici seçeneklerini açmanız gerekiyor. Bunun için Ayarlar>Sistem>Cihaz hakkında bölümüne girin ve Yapım numarası seçeneğine, geliştirici seçenekleri açılıncaya kadar basın. Bu işlemden sonra Sistem>Geliştirici seçenekleri bölümüne girin ve USB hata ayıklama seçeneğini etkinleştirin.

Yukarıdaki işlemleri tamamladıktan sonra, Windows için de çalışan Wondershare Dr. Fone yazılımı ile cihazınızın dahili depolama birimini tarayabilir ve silinen dosyaları tespit edip kurtarabilirsiniz.

Rootlu cihazlar için

Eğer cihazınız rootluysa, kurtarma işlemi çok daha kolay. Rootlu cihazlarda kurtarma işlemi için Undeleter adlı uygulamayı cihazınıza indirin. Uygulamayı indirdikten sonra çalıştırın ve kurtarılacak dosyanın konumunu belirleyin. Uygulama cihazınızı tarayacak ve kurtarılan verileri müzik, fotoğraf, video gibi kategorilere ayıracak ve ilk etapta silindikleri yerlere geri yüklenecektir.

Undeleter her ne kadar başarılı bir uygulama olsa da, veri kurtarma konusunda Recuva kadar iyi olduğu pek söylenemez. Eğer sildiğiniz dosyaların tamamını Undeleter ile kurtaramadıysanız, Recuva ile yukarıda anlatılan yöntemleri kullanarak tekrardan cihazınızı taramanızı öneririz.