Anasayfa Haber GPU Pazarında Ciddi Düşüş Var

GPU Pazarında Ciddi Düşüş Var

Ekran kartları pazarı her geçen yıl biraz daha eriyor. GPU sevkiyatları geçen seneye oranla %18.8 düşmüş görünüyor.

CPU ile GPU’yu bünyesinde tümleşik olarak barındıran işlemcilerin gelişimi ve tabletlerin yaygınlaşmaya başlamasıyla gerileyen ekran kartı sektörü, en kötü dönemini geçiriyor. Jon Peddie Research araştırma firmasının açıkladığı son rakamlara göre, grafik işlemci sevkiyatları geçtiğimiz yıla oranla %18.8 gerilemiş. Masaüstü PC platformuna baktığımız zaman %21.7 gerileme ile daha da vahim bir tabloyla karşılaşıyoruz. Dizüstü grafik ünitelerinin sevkiyatı ise %16.9 düştü.

Son çeyrekte yapılan sevkiyatlar, bir önceki çeyrekle karşılaştırıldığı zamansa daha ilginç bir rakam ortaya çıkıyor. Genel GPU sevkiyatı yalnızca son 3 ay içerisinde %11 geriledi.

PRFig1

Ekran kartı sektörünün bu kadar gerilemesinin iki temel nedeni var: Gittikçe güçlenen tümleşik işlemciler ve tabletler. Yüksek seviye oyunlarda gözü olmayan ya da sistem toplamak için yeterince bütçe ayıramayan kullanıcılar, bugün AMD ya da Intel’in işlemcileriyle sıradan oyunları rahatlıkla çalıştırabiliyor. Bu şekilde sistem satın almak çok daha ekonomik olduğundan yüksek seviye ekran kartlarına çok da gerek olmuyor.

Tabletler ise giriş seviye ekran kartlarının satışını ciddi oranda etkiliyor. 1.000 ila 1.500 TL arasında bir bütçe ayırarak tüm bileşenleri eksiksiz gelen ve portatif olma avantajı da sunan tabletlerden birini almak, giriş seviye ekran kartıyla dahi olsa yeni bir sistem toplamaktan daha hesaplıya geliyor.

25 Yorumlar

  1. Zamanında her bilgisayara ses kartı alırdık. O zamanlar tümleşik ses kartları yoktu. Sonra ses kartları anakarta tümleşik yapılmaya başlandı. Bu sefer de 5+1 gibi ihtiyaçlarımız için ses kartı alır olmuştuk. Artık ekran kartlarını da ses kartlarını bekleyen son bekliyor gibi. Bu gidişle sadece profesyonel ihtiyaçlar için ekran kartı alacağız.

  2. Ekran kartları hala yerlerinde sayıyor böyle olucağı belliydi ayrıca pc için oyun çıkıyor alayı optimizasyon sorunlu bir konsollardaki grafiklere bakıyorum bir pc dekine ya neredeyse fark yok ya bukadar para sayıp aynı grafiği almak biraz şaşırtıcı tamam fps önemli ama bu nedir ya adam bunu görünce direk 960 yada 380 alıp geçiyor orta ayarı açıp oynuyor lafta directx 12 devrim olcaktı ufukta pek bir şey yok gibi ayrıca son dönemdeki pc optimizasyonlu çıkan oyunalrda cabası bkz: Arkham knight

    • Arkham Knıght DX12 ile geliştirilmedi ki. Üstelik DX11 ile geliştirlip Optimizasyon olarak çok iyi oyunlar var. Bkz: Shadow of mordor. Directx 12 devrim olacak. Ama 2016 da. Nedeni 2016 da Oyun motorları ve Oyun firmaları DX12 yi kullanarak oyun çıkartacak.

      • Youtube da dx 12 ıle dx 11 fps performansarını karsılastıran vıdeolar var fps farkı 5 ıle 18 arasında degısıyor ama gtx 980 ti. yanı bıraz dx 12 yı abartıp sısırdıler bencede ıllakı bır fps farkı olucak ama cok devrımsel gozukmuyor

        • Ama oyununda desteklemesi lazım çok abartı bir şey beklemiyordum ama işin aslı 25 30 fps olmasını bekliyorum desteklyen oyunlarda

          • Benim verdigim orner dx12 icin hazirlanmis ve piyasaya daha cikmamis bir oyun oyunda fark 10 fps maksimum zaten herkes de oyle bir beklenti olusturdular sanki 25-30 fps articakmis gibi ama son zamanlarda pekde boyle olmiyacagi yonunde aciklamalar var

  3. “CPU ile GPU’yu bünyesinde tümleşik olarak barındıran işlemcilerin gelişimi” cümlesinden anladığım tek şey AMD nin Apu gücünden kaynaklandığı için mi anlamına geliyor. Çünkü Hem GPU hem de CPU içinde barındıran bir Apu yu ancak AMD geliştirdiği için AMD nin suçu gibi düşünülebilir.

    • Hayır. Technopat’ta amd apuları çokça göz önünde olsa da intel de şu sıralar o işte epey yol katetti. HD 4400-4600 de epey iyi ve iş görür dahili gpular oldu. İntel iris pro ile yüksek seviye sistem gerektirmeyen bir çok oyun rahatlıkla oynanabilir hale geliyor. Tabii bunlar henüz piyasaya surulmedi bazı laptoplarda var şimdilik. Skylake ile daha da on planda olacak. Hani eğer ortada bir suçlu varsa bunlar her iki işlemci firması.

      • AMD nin 500 tl lik apusu ile tüm oyunları ksamadan oynarken. İntelin i5 6600k işlemcisi ile sadece bazı oyunları oynayabiliyorsun. AMD kat kat daha iyi

  4. Taşınabilirlik günümüzün modası oldu artık. Masaüstü sistem toplamak, pek çoğumuz için nostaljik bir duruma dönüşmüş durumda. Grafik ağırlıklı uygulamalar kullanmayacaksanız üst seviye oyunlarla ilgilenmiyorsanız Masaüstü sistemlerin, mobil sistemlere karşı artı bir üstünlüğü kalmıyor. Günlük işlemler için laptop PC & tablet PC tüm bunları fazlasıyla yerine getiriyor ve hatta oyun bile oynatıyor. Ne nostalji ama.. pahalı nostalji. Üst seviye pc parçalarında fiyatlarda üst seviye olunca her babayiğidin harcı olmuyor bu nostalji. Bütçenizi zorlayıp ucu ucuna orta ve üst seviye arası bir nostalji yaptın diyelim oyunlar noolacak? bugün için en kıçı kırık oyun bile 150 küsür TL den başlıyorsa ve Microsoft, Windows10 ile beraber “korsan oyunları engelleyeceğiz” çıkışından sonra kimse kusura bakmasın bu nostalji, toz pembe nostalji olur.

  5. yeni teknolojik heyecan yok. yeni gpulari hak eden oyun yok. nvidia performansi cok az artirmaya basladi. amd 3 senedir yeniden adlandiriyor. bence gayet normal az bile dusmus.

  6. Öncelikle masaüstü cihazlar ile taşınabilir cihazlar bir tutulamaz ama eğer benim telefonumun içine “Nvidia GTX 980Ti” yi küçültülmüş versiyonu olarak ileride takma şansım olursa işte o zaman ekran kartı satışları patlar.Hiç üzülmesinler bunu geliştirmeye çalışsınlar. Tabii bu ekran kartını takıp telefonda Battlefield 4 oynanması berbat olacağı için diğer oyun şirketlerininde yüksek grafikli oyunları,bilgisayarın da zorlandığı grafikleri telefon için çıkarmaları bile yeter. Ama şimdi ekran kartları küçülmüyor daha da büyüyor,telefondan büyük ekran kartları bunu da göz önüne almak lazım :) Telefon artık eski dedelerimizin,ninelerimizin,büyüklerimizin dediği gibi “Ararım konuşurum ne gerek var” diyen kitlenin yanında hızla büyüyen oyun oynamak için alan kitle ile beraberinde getiriyor. Madem ki aşağıda arkadaşların dediği gibi insanlar artık sabit cihazlar yerine daha küçük ve “taşınabilir cihazları” tercih ediyor.O halde bu çözüm ilaç gibi gelir eminim. Artık en GPU’lar aynı isim adı altında Mobil/Pc olarak ayrılırsa ben bile tahmin edemiyorum.. İleride bu ileri görüşlü yorumumu görüp bunu yapmaya çalışırlarsa patent hakkımı isterim :)

  7. Kimsede demiyor ki bu doların hali ne böyle.. Dolar 3tlye dayanmış ee dolar üzerinden satış yaparlarsa ne olacak ki.. 2 sene önce topladığım PC’yi şuan toplasam ne kadar olur diye hesapladım daha pahalıya geldi o derece..

Bir yanıt bırak

Please enter your comment!
Please enter your name here

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Exit mobile version