Anasayfa Haber Intel Skylake Ailesinin Detayları Ortaya Çıktı

Intel Skylake Ailesinin Detayları Ortaya Çıktı

Aylar süren bekleyişten sonra Intel, nihayet yeni Skylake mimarisine dair detayları resmi olarak paylaştı.

Intel’in merakla beklenen altıncı nesil işlemci ailesi Skylake, Intel’in IDF 2015 etkinliğinde resmen tanıtıldı. Özellikle masaüstü bilgisayar kullanıcılarının heyecanla beklediği Skylake, Broadwell’in üvey evlat muamelesi yaptığı masaüstü piyasasına 14 nm standardını oturtacak. Elbette Intel’in en yeni işlemci ailesinin tek özelliği bu değil. IDF 2015’te Intel, Skylake mimarisine dair merak edilen pek çok soruyu yanıtladı.

Skylake’i Haswell’den ayıran en önemli detay 14 nm olması. Daha ufak mimari, beraberinde daha fazla güç tasarrufu ve daha az ısınma sunuyor. Güç tasarrufu konusunda Intel’in bir diğer atılımı ise Speed Shift teknolojisi. İşlemcinin güç durumunun otomatik ayarlanmasını sağlayan bu teknoloji sayesinde, özellikle dizüstü sistemlerde düşük güç modunda daha fazla performans alınması bekleniyor.

skylake mimari

Broadwell ve Haswell’e göre daha verimli çalışan Skylake işlemcileri, önceki mimarilere göre daha fazla komut setini aynı anda işleyebiliyor. Masaüstü sistemlerde olmasa bile dizüstülerde Skylake’in ciddi bir performans sıçraması yaşatması öngörülüyor.

Skylake’in performans gösterisi sadece işlemci çekirdekleriyle sınırlı değil. Intel’in Haswell döneminde başladığı yonga setine bellek gömme politikası geliştirilmiş görünüyor. Intel’in eDRAM+ adını verdiği yeni bellek yönetim sistemi, Haswell dönemindeki gibi önbellek işlevi görmeye devam ediyor. Ancak Skylake ile birlikte bu belleklerin yonga setiyle olan uyumu artırılmış durumda. eDRAM+ sayesinde yonga setindeki bellekler sadece GPU için değil, CPU için de önbellek işlevi görebilecek.

Güvenlik de Skylake tanıtımında değinilen konulardan biriydi. Skylake ile birlikte gelen Software Guard eXtensions (SGX) ve Memory Protection eXtensions (MPX) güvenlik sistemleri bilgisayarınızı koruyacak. SGX, sisteme yapılan malware saldırılarını azaltmayı hedeflerken, MPX de yonga setinin ayrılmış bellek bölümünü koruyacak.

skylake mimarisi

Tanıtımın final unsuru ise Skylake ile birlikte gelecek olan grafik teknolojileri idi. İlk duyurulan yenilik, 4K görüntüleme standardı için oldukça dikkat çekiciydi. Haswell, 4K videoları 30 Hz’de çalıştırabiliyordu. Broadwell ile birlikte frekans 60 Hz’e çıktı. Şimdi Skylake ile kullanıcılar 60 Hz frekansında üç monitörü aynı anda 4K çözünürlükte çalıştırabilecek.

Intel’in 4K mücadelesi sadece bununla sınırlı değil. İşlemci devi, 4K çözümleme teknolojisini doğrudan donanımın içine yerleştirmiş. Yani Skylake yonga setlerinin içinde bizzat 4K videoları çözümlemekle görevli transistörler bulunuyor.

Skylake’in grafik performansı kağıt üstünde de oldukça ilerlemiş gözüküyor. Intel’in duyurduğu üzere Skylake mimarisinin içindeki dahili grafik işlemcileri 1100 GFLOPS değerine sahip. Bu değer Haswell’de 640, Broadwell’de ise 768 GFLOPS’tu.

skylake gflops

Maalesef Skylake işlemcilerine dair detaylar bunlarla sınırlıydı. Intel, yeni işlemcilerin fiyatlarını belirtmedi ve Skylake işlemcili dizüstülerin ne zaman satışa çıkacağına dair soruları yanıtsız bıraktı. Hangi işlemcinin kaç çekirdeği olacağı da henüz bilinmeyen özellikler arasında.

Intel yetkilisi Julius Mandelblat, Skylake işlemcilere dair fiyat ve çıkış tarihi gibi soruları yönelten üreticilere “Skylake bugün çıkmıyor.” yanıtını verdi. Mandelblat, Skylake işlemcilerin resmi çıkışının önümüzdeki birkaç hafta içinde gerçekleşmeyeceğini de ekledi.